Binnenland

Diersoorten weg door verandering klimaat

’s-GRAVELAND – Door stijgende temperaturen en toenemende regenval zullen sommige dieren en planten zich de komende tientallen jaren in bepaalde natuurgebieden niet meer kunnen handhaven.

Binnenlandredactie
19 July 2010 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 11:13

Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van Natuurmonumenten dat gisteren werd gepresenteerd in het televisieprogramma Vroege Vogels. Beleidsmedewerker Harm Piek van Natuurmonumenten in ’s-Graveland zei dat „de klimaatomslag ervoor zorgt dat de biodiversiteit onevenwichtiger zal worden.”

Volgens Piek staat de kwaliteit van de natuur in Nederland in zijn geheel ernstig onder druk door de klimaatverandering. „Dier- en plantensoorten zullen verdwijnen, ook soorten waar we internationale verantwoordelijkheid voor dragen zoals de roerdomp, grote karekiet, noordse woelmuis, strandplevier en groenknolorchis.”

Uit het onderzoek van Natuurmonumenten blijkt dat tot 2050 vijftig broedvogelsoorten in aantallen achteruit zullen gaan. Het aantal dagvlindersoorten vermindert met maar liefst 75 procent. Vooral duinen, kwelders, schraallanden, heideterreinen, moerassen, zoute getijdengebieden en rivieren zullen het zwaar te verduren krijgen. De al bestaande bedreigingen van verdroging, vermesting en versnippering worden versterkt door de klimaatveranderingen.

Enkele van de meest kwetsbare gebieden zijn: het Zwanenwater bij Callantsoog, de Waddenzee, de Voornse Duinen, de Korendijkse Slikken, de Dintelse gorzen, de Wieden, de Vechtplassen, het Fochteloër Veen, de Dwingelose heide, het Hulshorsterzand, de Loonse en Drunense Duinen, het Wormer en Jisperveld, het Naardermeer en de Nieuwkoopse Plassen.

Om de gevolgen van de klimaatveranderingen te beperken, pleit Piek ervoor de Ecologische Hoofdstructuur zo snel mogelijk te realiseren. Aan dit netwerk van aaneengesloten natuurgebieden wordt momenteel gewerkt. Verder vindt hij dat het leefgebied van kwetsbare diersoorten waar mogelijk verbeterd en groter gemaakt zou moeten worden. Piek pleit ook voor meer Europese samenwerking nu de klimaatzones verschuiven.

Natuurmonumenten zelf gaat het beheer aanpassen aan het veranderende klimaat. Natuur begeleiden wordt het motto in plaats van met straffe hand behouden. Alleen dan is er volgens Piek een kans dat de veranderingen van de biodiversiteit beter opgevangen kunnen worden.

Het veranderende klimaat zorgt er ook voor dat planten- en diersoorten die van warmte houden steeds vaker in Nederland voorkomen. Het gaat dan om insecten zoals de koninginnenpage, vuurlibel en boomkrekel, planten zoals wollige distel, bitterling en zeekool en vogels zoals de rode wouw, slangenarend en bijeneter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer