Zwarte ree duikt op in Lunterens bos
De Lunterse natuurliefhebber Louis Fraanje van het Gazenbeek Centrum ontdekte enkele weken geleden een zwarte reegeit. Hoewel Fraanje al eens eerder het zwarte ree was tegengekomen, lukte het hem niet haar op de gevoelige plaat vast te leggen. Je komt ze niet zo vaak tegen in het bos. Deze week stond de fotograaf toch een ogenblik oog in oog met de ree.
Zwarte reeën zijn een speling van de natuur. Eind negentiende eeuw schoten jagers in de omgeving van Eibergen voor het eerst in Nederland een zwarte ree. Omdat de eerste waarnemingen vlak bij de Duitse grens werden gedaan, gaat men ervan uit dat deze kleurvariëteit uit dat land afkomstig is. De oosterburen beschikken over meldingen van zwart reewild die dateren van rond het jaar 1000. In de moerasrijke omgeving van Haste zou deze mutatie spontaan zijn ontstaan. De biotoop vlak bij Hannover wordt om die reden gezien als het stamgebied van de melanistische variant, die de Duitsers ook als moerasree aanduiden. Al in 1960 is ook een zwarte ree waargenomen in het Brabantse natuurgebied de Kampina waargenomen.
De dieren onderscheiden zich in bouw en fysieke gesteldheid niet van normaal gekleurde soortgenoten. Wel ontbreken de witte haren op de onderlip en is de spiegel -de kenmerkende lichtgekleurde haardos rond de aarsopening- nauwelijks zichtbaar. Behalve zwarte reeën zijn er ook rood-witte, zwart-witte en geheel witte reeën gesignaleerd.