Buitenland

SARS eist opnieuw levens in Azië

China en Hongkong hebben donderdag vijf nieuwe sterfgevallen door de besmettelijke longziekte SARS gemeld.

AP
11 April 2003 07:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Het wereldwijde dodental is daarmee op ten minste 111 komen te staan. Van hen zijn er 55 in China overleden en 30 in Hongkong. De overige doden zijn, afgezien van tien dodelijke slachtoffers in Canada, gevallen in de Zuidoost-Aziatische landen Singapore, Vietnam, Thailand en Maleisië. De autoriteiten in die regio blijven dan ook maatregelen nemen om te voorkomen dat de virusziekte zich verder verspreidt.

Donderdag maakte China bekend dat in de zuidelijke provincie Guangdong, waar het virus waarschijnlijk zijn oorsprong heeft, opnieuw iemand is overleden aan SARS. Een ander slachtoffer viel in de noordelijke provincie Shanxi. In Hongkong overleden drie mensen.

In China ontstond donderdag commotie rond een Amerikaanse onderwijzer die in een Chinees ziekenhuis was opgenomen met SARS, maar vlak voor zijn overlijden werd overgebracht naar een ziekenhuis in Hongkong. Volgens een vriend van de Amerikaan heeft China de man naar Hongkong getransporteerd om te voorkomen dat China nog een naam op zijn lijst van SARS-doden moest zetten.

„Ze wilden hem zo snel mogelijk kwijt toen ze zagen dat hij het niet zou overleven”, zei David Westbrook over zijn vriend James Salisbury. Volgens hem was Salisbury misschien zelfs al overleden toen hij werd vervoerd. China ontkent de aantijgingen. Volgens de autoriteiten in Shenzen, waar de Amerikaan in het ziekenhuis lag, verkeerde Salisbury in een „diepe coma” toen hij vertrok.

Op vliegvelden in Zuidoost-Azië zijn strenge maatregelen van kracht om de verspreiding van het virus onder controle te houden. In Maleisië zijn reizigers uit China en Hongkong voorlopig niet welkom. In Taiwan worden reizigers die afkomstig zijn uit landen waar SARS heerst onderworpen aan een medische test. Alleen Thailand toonde zich donderdag optimistisch. Het dragen van mondkapjes door reizigers uit SARS-gebieden is daar niet meer verplicht. „Hier verspreidt de ziekte zich niet”, zei Charal Trinvuthipong van het Thaise ministerie van Volksgezondheid.

Veel landen proberen het virus te bedwingen door mensen in quarantaine te plaatsen. In Singapore moeten zo’n 490 mensen verplicht thuis blijven. Woensdag waren dat er nog 290. Omdat niet iedereen die onder huisquarantaine is geplaatst zich daaraan houdt, heeft de regering besloten tot drastische maatregelen. „Wie erop betrapt wordt de quarantaine te overtreden, krijgt een elektronisch polsbandje”, zei het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring. Met het polsbandje kunnen de bewegingen van de persoon worden gevolgd. Ook zullen camera’s worden geplaatst in huizen waar mensen in quarantaine zitten om erop toe te zien dat zij de deur niet uitgaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer