Schutte onderzoekt onderwijsfraude
Oud-GPV-kamerlid Schutte gaat de tijdelijke commissie leiden die misbruik van overheidsgeld in het onderwijs onderzoekt. Voor 15 juni moet Schutte aangeven welke regels aanpassing behoeven en voor 1 januari moet bekend zijn hoeveel geld er met de fraude is gemoeid.
Dat heeft staatssecretaris Nijs van Onderwijs woensdag bekendgemaakt tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer. Naast Schutte zitten er nog vier leden in de commissie. Dat zijn C. Versteden, die onder meer betrokken was bij het onderzoek naar de cafébrand in Volendam; R. Mul, oud-lid van de Algemene Rekenkamer; A. Vermaat, ex-hoogleraar van de Vrije Universiteit en accountant Houdijk.
De Tweede Kamer heeft enkele weken geleden ingestemd met de instelling van een vervolgcommissie die het misbruik van overheidsgelden door onderwijsinstellingen gaat onderzoeken. Vorige onderzoeken door het departement en door de Algemene Rekenkamer hebben geen duidelijkheid gegeven over de omvang van het gesjoemel met studentenaantallen, dat met name in het hoger beroepsonderwijs plaatsvond.
De fracties van PvdA, SP, GroenLinks en D66 waren tegen een vervolgonderzoek door het departement. Ze wilden een onafhankelijk onderzoek door de Kamer. Vertegenwoordigers van de fracties waren woensdag niet aanwezig tijdens de commissievergadering waar werd gesproken over de taakopdracht en de samenstelling van de commissie.
VVD-kamerlid Aptroot vond dat getuigen van een gebrek aan respect voor het parlement en de kiezers. De linkse partijen hebben de handen ineengeslagen om zelf een onderzoek uit te voeren.
Schutte noemde de benoeming woensdag eervol en hij benadrukte de onafhankelijkheid van de commissie: „We zijn geen verlengstuk van het departement.”