Binnenland

Burgemeester Hilversum wil verkiezingen op zondag

HILVERSUM – De proefballon is al vaker doorgeprikt. Toch weerhoudt dat de Hilversumse burgemeester E. C. Bakker (D66) er niet van om bij de onderhandelaars over een nieuw kabinet te pleiten voor verkiezingen op zondag.

Binnenlandredactie
8 July 2010 07:44Gewijzigd op 14 November 2020 11:08
Foto ANP
Foto ANP

Hij begrijpt de voorgeschreven wetsartikelen en de argumenten waardoor in Nederland de verkiezingen op een doordeweekse dag plaatsvinden. Toch stelt Bakker in zijn brief aan de onderhandelaars van paars plus dat de druk die wordt gelegd op alle ambtenaren die bij het verkiezingsproces betrokken zijn, reden is te onderzoeken of verkiezingen voortaan op zondag zouden kunnen plaatsvinden.

Tijd voor een interview met deze krant had de burgemeester donderdagmorgen niet, maar in een interview met de Volkskrant donderdag liet de democraat in zijn hart kijken: „Hopelijk zijn we spoedig het land van Arie Slob voorbij.” En of zijn voorstel geen politieke moordaanslag op de SGP en de CU is? „Nou en? Ik hoor in andere landen ook geen bezwaren van protestanten, luthersen en katholieken.” En: „Als je ziet hoe de SGP denkt over vrouwen en homofielen, zal ik ze niet missen. Ik zal ze wel missen in het Nederlandse landschap als ik op een zondag zo’n familie naar de kerk zie gaan in Scherpenzeel of Staphorst. Dat is een mooi gezicht.”

Desondanks werpt Bakker de suggestie dat hij enkel orthodoxe christenen wil pesten verre van zich. „Het is pragmatisch.” Een werkdag van ruim twintig uur voor zijn medewerkers tijdens de verkiezingsdag is voor hem onacceptabel. „Dit leidt niet altijd tot het op een verantwoorde en menselijke manier afsluiten van een verkiezingsdag.”

Bakker is lang niet de eerste die pleit voor verkiezingen op zondag. Onder andere het D66-Kamerlid Augusteijn in 2000 en PvdA-minister Peper in 1999 gingen hem al voor.

Bijna alle politieke partijen, waaronder ook GroenLinks-leider Rosenmöller, gaven echter steeds te kennen niet aan de zondag te willen tornen, ingegeven door respect voor de geloofsovertuiging van anderen. De Leidse hoogleraar politicologie prof. dr. R. B. Andeweg gaf destijds ook aan dat de opkomst op zondag in ieder geval niet veel omhoog zal gaan, omdat veel mensen die dag vol plannen met verschillende activiteiten.

In zijn brief verwijst Bakker naar een bijdrage van politicoloog Andries Hoogerwerf in dagblad De Pers eerder dit jaar over wat er zou gebeuren met het opkomstpercentage als verkiezingen op zondag plaatsvinden. Die verwacht dat een klein deel orthodoxe gelovigen weigert te stemmen op zondag. Bakker citeert in zijn brief niet het vervolg van de bijdrage van Hoogerwerf: „De huidige woensdag is een prima dag. In een democratie moet je de opvattingen van minderheden respecteren, dus ook de mening van mensen die uit principe niet op zondag willen stemmen.”

Hoogerwerfs advies aan de politici vermeldt Bakker evenmin: „Gebruik de politieke energie voor belangrijker dingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer