Brussel wil stop op diepzee-olieboring
STRAATSBURG (ANP) – EU-landen moeten voorlopig geen nieuwe vergunningen afgeven voor olie- en gasboringen in diepe zeegebieden. EU-commissaris Günther Oettinger (Energie) heeft dat woensdag gezegd in het Europees Parlement.
„Momenteel moet de uiterste voorzichtigheid in acht worden genomen bij nieuwe boringen. In de huidige omstandigheden zou elke verantwoordelijke regering in praktijk nieuwe vergunningen voor diepzeeboringen opschorten”, zei de Duitser Oettinger, die verduidelijkte dat het feitelijk een moratorium op nieuwe boringen kan betekenen totdat meer bekend is over de oorzaken van de olieramp in de Verenigde Staten.
De EU-commissaris wil ook de zeggenschap over boringen gedeeltelijk verschuiven van nationale staten naar Brussel. Er komt een Europese controle van de nationale inspecties. Hij wil ook een ‘stresstest’ toepassen op de huidige wetten, om te zien of alle risico’s zijn geregeld. Brussel wil ook garanties van oliebedrijven dat ze alle eventuele vervuiling gaan betalen. De komende maanden doet hij hiervoor wetsvoortellen.
In het noorden van de Noordzee staan 27 boortorens die dieper gaan dan 180 meter. De diepste olieboor is van BP en gaat 480 meter diep, net noordelijk van Schotland. Shell voert de diepste gasboring uit: 800 meter diep, net voor de Noorse kust bij Trondheim.
De groene fractie in het Europees Parlement had de EU-commissaris vorige maand gewaarschuwd dat een kapot olieplatform ook in Europa ernstige schade kan toebrengen. Bas Eickhout (GroenLinks) waarschuwde toen dat Europa te weinig wetten heeft die bepalen dat de vervuiler opdraait voor de kosten bij een ramp in internationale wateren.
Eickhout reageerde woensdag „blij verrast” door de daadkrachtige toon van EU-commissaris Oettinger. „Op veel punten geeft hij ons nu gelijk. Hij wil feitelijk een moratorium op nieuwe diepzeeboringen. De grote vraag is nu wat de EU-landen gaan doen met zijn woorden, want die landen zijn nu zelf verantwoordelijk.”
Huidig EU-voorzitter België zei in het debat dat België het komende halfjaar zeer veel aandacht zal besteden aan het onderwerp, onder meer aan de aansprakelijkheid met betrekking tot oude boortorens.