„Babysterfte kan omlaag van 1700 naar 1150”
ROTTERDAM - De sterfte van baby’s vlak voor of kort na de geboorte zou met een kwart kunnen dalen. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in een rapport dat maandag verschijnt.
In Nederland overlijdt ongeveer 1 op de 100 baby’s rond de geboorte, anderhalf keer zoveel als in Vlaanderen. In het rapport, waaruit de Volkskrant zaterdag al citeert, stellen onderzoekers dat het schort aan de samenwerking tussen gynaecologen en verloskundigen. Verloskundigen taxeren een kwart van de bevallingen ten onrechte als risicoloos; later blijkt dat in die gevallen toch aandoeningen voorkomen bij de baby. Als tijdig was doorverwezen naar de gynaecoloog, zou de babysterfte aanzienlijk lager zijn geweest.
De onderzoekers wijzen er in de Volkskrant op dat 40 procent van de groeivertragingen van foetussen niet wordt opgemerkt tijdens de zwangerschap. In België is groeimeting door een gynaecoloog standaard tijdens de zwangerschap, in Nederland niet. Groeivertraging is een belangrijke oorzaak van sterfte rond de geboorte.
Thuisbevalling niet veiliger
Een van de onderzoekers, dr. G. Bonsel, hoogleraar perinatale zorg en public health, plaatst ook kritische kanttekeningen bij de thuisbevalling. Vorig jaar april verscheen een omvangrijk onderzoek van TNO, het AMC en het Universitair Medisch Centrum Maastricht. Daarin is bij een half miljoen bevallingen de babysterfte gemeten. Die bleek evenhoog bij de vrouwen die thuis bevallen als bij de ziekenhuisbevallingen. Bonsel stelt dat de vergelijking in dat onderzoek niet deugde, omdat de thuisbevallers gezonder waren. De conclusie dat thuisbevallen even veilig zou zijn als in het ziekenhuis, vindt hij daarom niet terecht.
Via het weblog geencommentaar.nl zijn ook andere gegevens uitgelekt uit het maandag te publiceren rapport. De gunstige cijfers van de thuisbevallingen zouden positiever zijn dan in werkelijkheid omdat een deel van de gegevens daarover ontbrak. Bij die bevallingen is gemakshalve aangenomen dat er geen complicaties waren, maar de echte cijfers daarover zijn niet bekend. Bovendien valt de babysterfte bij ziekenhuisbevallingen in die vergelijking hoger uit doordat een deel van de kinderen bij de thuisbevalling al in de moederbuik sterft maar pas in het ziekenhuis doodverklaard wordt. Voor een correcte vergelijking zou die babysterfte ook bij de thuisbevalling gerekend moeten worden.