Binnenland

Afbouw militaire missie in Uruzgan wordt megaklus

TARIN KOWT/KANDAHAR (ANP) – De afbouw van de militaire missie in Uruzgan belooft in de komende maanden een enorme klus te worden. Zo moeten enkele duizenden containers met voertuigen, wapens, munitie en andere goederen terug naar Nederland worden gevlogen.

2 July 2010 22:36Gewijzigd op 14 November 2020 11:05
Foto ANP
Foto ANP

„We hebben een eerste inschatting gemaakt van 4500 containers die terug moeten worden gehaald”, aldus een van de kwartiermakers die sinds april actief zijn in Afghanistan. „Maar waarschijnlijk worden dat er flink minder. De onderhandelingen met onze coalitiepartners (Verenigde Staten en Australië, red.) over de aankoop van de 1400 gepantserde slaapcontainers op de Nederlandse kampen worden waarschijnlijk binnenkort afgerond.”

Het ministerie van Defensie verplaatst de bulk van alle resterende containers en voertuigen per vrachtvliegtuig naar Nederland. „Daarvoor huren we onder meer vrachtvliegtuigen van de types Antonov en Iljoesjin in”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Ingehuurde vrachtwagens
vervoeren containers met minder belangrijke goederen naar de Pakistaanse havenstad Karachi. Daarvandaan volgt transport over zee naar Nederland.

Op 1 augustus komt er na vier jaar een eind aan Taskforce Uruzgan, de omvangrijkste operatie van het leger sinds de Tweede Wereldoorlog. Nieuwe Amerikaanse militairen en reeds aanwezige Australische manschappen nemen de taken over van hun Nederlandse collega’s.

Na het inwerken van de vervangende troepen verlaten de Nederlanders Uruzgan zo snel als mogelijk is. Uiterlijk op 1 december moet de laatste militair van de Taskforce Uruzgan weg zijn uit deze provincie. De meeste Nederlanders keren in juli en augustus terug naar eigen land.

Het ministerie raamt de kosten van operatie Redeployment Taskforce Uruzgan, zoals de terughaalactie officieel heet, op circa 229 miljoen euro. Het leger gebruikt dit geld ook voor noodzakelijke reparaties aan honderden auto’s, pantservoertuigen, helikopters en vliegtuigen, die zwaar te lijden hebben gehad onder het extreme klimaat in het woestijnachtige Uruzgan. Circa duizend militairen gaan zich bezighouden met de operatie, die mogelijk nog tot begin volgend jaar doorloopt.


Soepeler regels voor missies

DEN HAAG (ANP) – Naar vredesmissies uitgezonden politiepersoneel krijgt strafvorderlijke bevoegdheden.

Hierdoor mag politiepersoneel incidenten rapporteren, overtredingen onderzoeken, huiszoekingen verrichten, bewijsmateriaal in beslag nemen en verdachten arresteren en detineren.

De ministerraad heeft hiermee gisteren ingestemd. Wel moet de veiligheid van het politiepersoneel worden gewaarborgd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer