ProRail moet suïcide op spoor tegengaan
Redactie politiek
DEN HAAG – Spoorbeheerder ProRail moet heel snel met een plan van aanpak komen om het aantal zelfmoorden op het spoor terug te dringen.
Dat heeft minister Eurlings (Verkeer) gisteren aan de Kamer geschreven in de ”Trendanalyse railveiligheid 2009”.
Vorig jaar was er 197 keer sprake van suïcide op het spoor en 22 keer van een mislukte poging daartoe. In de afgelopen jaren lag het aantal slachtoffers op gemiddeld 181 per jaar. De doelstelling om het aantal zelfmoorden te verlagen, wordt dus niet gehaald, concludeert Eurlings. Het totaal aantal zelfdodingen in Nederland daalt overigens wel.
Zelfdodingen op het spoor hebben een grote impact op treinpersoneel en de reizigers. Bovendien leveren ze veel vertraging op. Eurlings wil daarom het aantal zelfmoorden op de rails in 2014 hebben teruggebracht naar 140.
Spoorbeheerder ProRail moet daartoe een plan van aanpak presenteren. Het bedrijf is van plan om op risicolocaties (bijvoorbeeld in de buurt van psychiatrische ziekenhuizen) behalve hekken ook camera’s te plaatsen en extra verlichting neer te zetten. Ook komt er gerichte surveillance door spoorcontroleurs.
ProRail is bezig met het voorbereiden van een proef met praatpalen op stations. Mensen in geestelijke nood kunnen dan contact met iemand opnemen. Voorkomen kan ProRail zelfmoorden niet helemaal. „Een open spoorsysteem van 6500 kilometer lang kun je niet hermetisch afsluiten”, aldus een woordvoerder.
In de ”Trendanalyse railveiligheid 2009” schrijft Eurlings verder dat er vorig jaar geen treinreizigers om het leven zijn gekomen. Evenmin zijn rangeerders of baanwerkers door een spoorongeval overleden. Vorig jaar is zelfs geen enkele baanwerker gewond geraakt, aldus de minister.
Wel overleed bij een botsing tussen twee goederentreinen bij Barendrecht een machinist. Ook kwamen bij overwegen dertien mensen om het leven.