Reisadvies voor Singapore uit vrees voor SARS
Reizigers die van plan zijn naar Singapore te reizen, krijgen het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om te overwegen of dat wel echt nodig is. Het reisadvies volgt na de uitbraak van de longziekte SARS in het Aziatische land.
Op de website van het ministerie staat dat Nederlanders in Singapore het Tan Tock Seng Hospital, waar SARS-patiënten worden verpleegd, het beste kunnen mijden. Passagiers uit risicogebieden waar de ziekte voorkomt, worden bij aankomst in Singapore onderzocht. Mensen met symptonen van SARS, worden overgebracht naar een ziekenhuis voor onderzoek. Op die manier wordt het risico op besmetting zoveel mogelijk in de kiem gesmoord.
In Singapore overleden maandag twee mensen aan de longziekte en in het land zijn meer dan honderd gevallen van SARS bekend. Eerder overleden acht patiënten al aan de ziekte. Voor Vietnam, Indonesië en China, landen waar SARS ook voorkomt, gaf het ministerie al eerder reisadviezen af.
Bankverzekeraar ING volgt de reisadviezen van het ministerie en de wereldgezondheidsorganisatie WHO. „Als het niet dringend is, raden we reizen van en naar risico-gebieden af”, aldus een woordvoerster. Verder kunnen ING-werknemers thuis werken. „Dat is voor mensen die problemen hebben met hun gezondheid of voor zwangere vrouwen. Mensen met een verhoogd risico of mensen die zich niet prettig voelen.” ING heeft mensen in alle landen waar SARS voorkomt. In Singapore zitten er ongeveer twintig. „Maar mensen gaan gewoon naar hun werk”, zegt de woordvoerster.
Ook olieconcern Shell heeft een vestiging in Singapore. „Maar op dit moment geldt nog steeds alleen een reisverbod voor Hongkong en Guangzhou”, zegt een woordvoerder. Reizen naar andere risicovolle landen gaan alleen door als het „absoluut noodzakelijk” is. Verder worden vergaderingen, seminars en workshops in de gebieden waar SARS voorkomt en waar mensen van buiten bij moeten zijn, uitgesteld of verplaatst naar andere locaties.