Politici Antillen van corruptie verdacht
Justitie op de Nederlandse Antillen heeft zondag op Curaçao vier politici van hun bed gelicht op verdenking van corruptie. Onder hen is de leider van de grootste oppositiepartij Frente Obrero (FOL), Anthony Godett. Ook de grote man achter deze partij, Nelson Monte, is aangehouden.
Daarnaast zijn voormalig FOL-gedeputeerde Eugene Middelhof en de voormalige gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme van regeringspartij PNP Ramon Chong opgepakt. Chong stapte eind vorig jaar op als gedeputeerde, nadat bij hem huiszoekingen waren verricht.
Het openbaar ministerie zegt over bewijzen te beschikken dat Godett zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte, oplichting en het aannemen van smeergeld bij het aantrekken van een buitenlandse strategische partner voor de posterijen van de Nederlandse Antillen.
De aanhoudingen houden verband met een onderzoek naar fraude bij minstens vier overheidsbedrijven op Curaçao, dat al sinds november 2001 loopt. Tot nu toe zijn er veertig mensen als verdachte aangemerkt, waarvan er inmiddels twintig zijn opgepakt. Onder hen is ook de directeur van het Nederlandse bouwbedrijf Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS).
De verdenkingen tegen Monte gaan zowel over de verkoop van de Antilliaanse posterijen als over het project voorrijwegen bij luchthaven Hato. Monte is geen onbekende voor het OM. Hij werd twee jaar geleden al veroordeeld voor fraude.
Middelhof wordt verdacht van ambtelijke corruptie, ook in verband met onregelmatigheden bij het project voorrijwegen op Hato. Chong zou smeergeld hebben aangenomen.
Het OM is al geruime tijd bezig met strafrechtelijke onderzoeken naar verschillende overheidsprojecten. Aanleiding hiervoor zijn geruchten dat bedrijven smeergeld zouden betalen aan gedeputeerden van Curaçao.
De aanhouding van Godett en de anderen komt niet echt als een verrassing. Over een maand zijn er raadsverkiezingen op het eiland, waarbij de FOL naar verwachting zeer hoge ogen zal gooien. Binnen de FOL wordt de aanhouding vooral beschouwd als een poging de partij bij de verkiezingen vleugellam te maken, een streven dat ingegeven zou zijn door de Nederlandse regering.
Het OM kreeg eind 2001 opdracht van de ministerraad een onderzoek in te stellen naar vermeende fraude en corruptie bij enkele overheidsbedrijven. Uit dit onderzoek is gebleken dat sprake is van een bepaald patroon van fraude, een structuur van strafrechtelijk laakbaar handelen in en rond overheidsbedrijven, aldus het OM.
Verder bleek dat ook particuliere ondernemingen en eilandbestuurders op laakbare wijze een rol speelden. Onderzoek naar het circuleren van smeergeld is toen vervlochten in het bestaande onderzoek, aldus het OM. De vier aangehouden politici werden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.