Binnenland

Kapitein Willem Vos verlaat Bataviawerf

Oprichter Willem Vos van de Bataviawerf in Lelystad vindt het tijd voor een nieuwe kapitein. Regisseur Paul Verhoeven gaf hem bijna twintig jaar geleden het laatste zetje voor de bouw van het VOC-schip de Batavia. Het naderende vertrek van de 63-jarige scheepsbouwer is echter geen definitief vaarwel.

ANP
5 April 2003 00:11Gewijzigd op 14 November 2020 00:15
Oprichter Willem Vos van de Bataviawerf in Lelystad vindt het tijd voor een nieuwe kapitein. Het naderende vertrek van de 63—jarige scheepsbouwer is echter geen definitief vaarwel.
Oprichter Willem Vos van de Bataviawerf in Lelystad vindt het tijd voor een nieuwe kapitein. Het naderende vertrek van de 63—jarige scheepsbouwer is echter geen definitief vaarwel.

Vos had liever rustig afscheid genomen van zijn geesteskind. Hij geeft de voorkeur aan de luwte, maar stemde toch in met een feestelijk afscheid. De Bataviawerf heeft zelfs een Willem Vosdag en een fonds in het leven geroepen om de grondlegger op zaterdag 12 april officieel uit te luiden. Op zijn verzoek speelt de Batavia een belangrijke rol.

De Lelystedeling is naar eigen zeggen in 1984, achteraf gezien, op het juiste moment met zijn plannen voor de werf gekomen. „De combinatie van cultuur, toerisme en een werkproject voor jongeren was een uniek idee. Die mix is nog steeds de sleutel voor ons succes”, zei hij. Toch was de financiering van het project nog bijna het struikelblok.

Vos meent dat hij alles te danken heeft aan regisseur Paul Verhoeven. Die vertelde ooit dat hij een film wilde maken over het voormalige VOC-schip de Batavia. Die documentaire is er nog steeds niet, maar de aankondiging was voor Vos het laatste zetje. „Ik liep toen al rond met het idee om een keer een grote Oostvaarder na te bouwen. Maar concrete plannen had ik nog niet”, blikt hij terug. De replica van de Batavia was uiteindelijk in 1995 klaar.

De oprichter laat een werf achter die inmiddels internationale faam geniet. Vanuit de hele wereld komen bouwers van historische schepen de kunst afkijken in Lelystad. Vos vindt het een ongekende prestatie en begrijpt daarom niet dat de regionale overheden maar mondjesmaat subsidie willen verstrekken.

„De Batavia is geweldig goed gelukt en dat is allemaal met marginale steun gebeurd.” De oud-bouwmeester heeft bijna zeven jaar op de historische maten van het originele VOC-schip gestudeerd, voordat de echte bouw begon. Hij zegt er geen moment spijt van te hebben.

Het vertrek is niet een definitief einde aan zijn betrokkenheid bij de werf, want Vos blijft verbonden als adviseur. Hij moet zijn woning op het terrein verlaten, maar verhuist naar een nieuw huis met werkplaats elders in Lelystad. Daar wil hij onder meer gaan werken aan een minimodel van het VOC-schip.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer