Akkoord ICC-landen over misdrijf agressie
KAMPALA/DEN HAAG (ANP/RTR) – Zestig jaar na het begin van de onderhandelingen is vrijdag in Kampala een akkoord bereikt over agressie als nieuw internationaal misdrijf. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat nu al bevoegd is voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, moet politieke leiders kunnen berechten voor het voeren van een aanvalsoorlog.
Het akkoord is gesloten op de laatste dag van een internationale conferentie in de Ugandese hoofdstad. Het ICC krijgt onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid een onderzoek te beginnen ook zonder toestemming vooraf van de VN-Veiligheidsraad. Dat is een overwinning voor kleine landen als Nederland die zich inzetten voor een onafhankelijk Strafhof.
Het akkoord bevat een clausule waardoor de inwerkingtreding van de nieuwe bevoegdheid wordt uitgesteld tot 2017 of later.
In de VN-Veiligheidsraad hebben de vijf permanente leden (VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) een veto. Daardoor zouden die landen het begin van een onderzoek tegen hun eigen leiders kunnen tegenhouden, als de ICC-hoofdaanklager van hun toestemming afhankelijk was. Mensenrechtenorganisaties hadden dan ook kritiek op zo’n oplossing, die ook als voorstel op tafel lag.
Veel vredesactivisten vinden dat het ICC al veel eerder bevoegd had moeten zijn voor het misdrijf agressie. Zij vinden dat de Amerikaanse ex-president George Bush thuishoort in het beklaagdenbankje in Den Haag, die in 2003 Irak aanviel zonder expliciete toestemming van de VN-Veiligheidsraad.
Dit perspectief is juist voor conservatieve Republikeinen in de VS aanleiding om het ICC te vuur en te zwaard te bestrijden. Bush deed als president van alles om het ICC te dwarsbomen. Zijn opvolger Barack Obama stelt zich coöperatiever op. Als het ICC in 2017 of later bevoegd wordt voor agressie, geldt dat overigens niet met terugwerkende kracht.
Ook blijft het probleem dat internationale hoven niet beschikken over een eigen politiemacht. Aangeklaagde staatshoofden die eerder bij andere hoven in Den Haag in het beklaagdenbankje moesten verschijnen, zoals ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië en ex-president Charles Taylor van Liberia, werden pas opgepakt toen zij de macht al hadden verloren.