Haagse top legerstaven onder druk
Het ministerie van Defensie wil het aantal mensen op de Haagse staven vervroegd drastisch inperken. Het gaat om 600 functies (10 procent van het totaal) die al voor het einde van dit jaar moeten verdwijnen.
Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De staven die worden getroffen door de vervroegde maatregelen zijn die van de landmacht, de luchtmacht en de marine en verder de ambtelijke ondersteuning van de minister en de staatssecretaris en het Defensie Interservice Commando (DICO). Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten, aldus Van der Knaap.
De operatie is een gevolg van een te succesvolle werving van nieuwe medewerkers. Daardoor zijn er nu 2200 werknemers meer dan begroot, wat een extra kostenpost van 70 miljoen euro betekent.
Defensie moet de komende jaren 850 miljoen euro bezuinigen. Eerder was al duidelijk dat Van der Knaap daarvoor 4800 functies wil laten verdwijnen bij Defensie, waarvan 2000 bij de staven in Den Haag. De staatssecretaris hoeft niet over te gaan tot een algehele vacaturestop. Wel blijft de personeelsstop voor burgerpersoneel gehandhaafd. Militairen worden slechts mondjesmaat aangenomen.
De vier militaire vakbonden zijn woedend over de plannen. Ze vinden dat Van der Knaap het personeel en de samenleving misleidt. De bonden zeggen dat de staatssecretaris duidelijker moet zeggen dat er gedwongen ontslagen volgen. „Achter de schermen is ons verteld dat er 600 mensen gedwongen naar huis moeten”, aldus voorzitter T. Heerts van de FNV-bond AFMP.
De bonden weten niet meer waar ze aan toe zijn. „Er liggen nog enkele oude reductieplannen. De landmacht moet bijvoorbeeld nog 1000 man inleveren. Niemand weet meer hoeveel man wanneer weg moet.”
De bonden zijn tegen gedwongen ontslagen, tenzij het ministerie zich inspant om andere banen te zoeken. Om de ontslagvergoedingen te kunnen betalen, zou Nederland moeten afzien van de Joint Strike Fighter-gevechtsvliegtuigen of het nieuwe luchtverdedigings- en commandofregat.
„Het is niet sociaal dat er al dertien jaar onzekerheid heerst. Bovendien zijn de mensen juist nu wereldwijd actief”, aldus Heerts. „Nederlandse militairen zitten in Afghanistan, Bosnië en Turkije, beveiligen gebouwen in Nederland en worden klaargemaakt voor de opbouw van Irak.”
Defensie mag wel doorgaan met werven, vindt Heerts. „Wij zien ook wel in dat het leger zich moet verjongen.”