Binnenland

Brandweer Rijssen bestrijdt vals alarm

RIJSSEN – De Rijssense brandweer bindt de strijd aan met vals alarm door brandmeld­installaties. Dat gebeurt in het kader van het project Terugdringen van Onechte en Ongewenste Meldingen. Landelijk wordt jaarlijks zo’n 50.000 keer vals alarm geslagen.

3 June 2010 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 10:47

De bevelvoerders van de Rijssense brandweer ontvingen onlangs een cursus bij brandpreventiespecialist Jurgen Lankamp van installatiebedrijf G. van Dam in Rijssen. Volgens Lankamp kost het uitrukken van de brandweer voor loos alarm al snel 800 euro. „Het merendeel van alle overbodige meldingen is te wijten aan menselijk handelen.”

Lankamp stelt dat dit te voorkomen is. „De brandweer doet dat door tips te geven aan gebruikers van brandbeveiligingsinstallaties. Doordat die meer kennis krijgen van hun alarminstallatie, kan vals alarm worden voorkomen. Daarom is een cursus van twee trainingsavonden samengesteld.”

Brandbeveiligingsinstallaties in grote gebouwen en zorginstellingen doen precies wat ze moeten doen. „En dan nog is er te vaak loos alarm. In een ruimte met een rookmelder waar je zaagt, last of slijpt, kan die rookmelder gaan reageren. Dit komt nog wel eens voor bij bedrijven. Als dat te vaak gebeurt, gaat het bedrijf opdraaien voor de kosten van de ongewenste alarmeringen.”

In aanleunwoningen ligt dat moeilijker. „Bewoners koken in hun eigen woning. Als dan de afzuiging slecht is of de rookmelder op een ongunstige plaats zit, is de kans op een valse alarmering heel groot.”

Installatiebedrijf Van Dam geeft de cursus ook aan gebruikers van gebouwen. „Heel vaak is het probleem eenvoudig op te lossen. Er worden nu al goede resultaten geboekt”, zegt Lankamp. Volgens hem is het aantal overbodige meldingen vorig jaar al fors teruggedrongen. „Het kan echter nog beter.”

Doordat de brandweer nu meer kennis heeft van brandmeldinstallaties kan hij samen met de gebruikers en branddetectiebedrijven meer onnodige meldingen voorkomen.

In 2008 waren er in Rijssen-Holten 95 automatische brandmeldingen. In 2009 waren het er nog maar 68. De verwachting voor 2010 is dat het aantal automatische meldingen rond de 55 uitkomt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer