Terreurdreiging in Nederland afgenomen
AMSTERDAM (ANP) – Het risico op een terroristische aanslag in Nederland is dit jaar afgenomen. Dat komt vooral doordat er geen terreurnetwerken in ons land actief zijn en dankzij een intensief antiterrorismebeleid. Dat stelt de internationale verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon in zijn jaarlijkse dreigingsanalyse, die woensdag werd gepresenteerd.
De terreurdreiging voor Nederland staat nu op het niveau ‘beperkt risico’. Dat is de op een na veiligste categorie. In de afgelopen jaren was nog sprake van een ‘verhoogd risico’ op terreuraanslagen. De grootste dreiging voor aanslagen in Nederland komt momenteel van buitenlandse islamitische terreurgroeperingen en terroristen die een bepaald doel nastreven, zoals links-extremistische dierenactivisten, stelt Aon.
Wereldwijd is het gevaar van terreuraanslagen licht gedaald. De maatregelen om terroristen te bestrijden lijken wereldwijd succesvol te zijn, aldus Aon. Door die effectieve bestrijding is de islamitische terreurorganisatie al-Qaida gedwongen tot het opbouwen van netwerken in traditionele conflictgebieden in het Midden-Oosten, zoals Irak, Pakistan en Afghanistan en in Afrika, zoals Somalië, stelt Aon.
In veertien landen, waaronder Nederland, België, Spanje en Denemarken, nam de dreiging van aanslagen af vergeleken met vorig jaar. Zestien landen, waaronder Zuid-Afrika, Mexico, Kenia en Zwitserland, hebben juist meer kans op een terreuraanslag. Voor Zwitserland hangt dat samen met het minarettenverbod.
De Verenigde Staten lopen een verhoogd risico op een terreuraanslag na de verijdelde bomaanslagen in een vliegtuig van Schiphol naar Detroit en op Times Square in New York. Aon zei verder dat de VS net als andere landen steeds vaker te maken krijgen met terroristen van eigen bodem in plaats vanuit het buitenland.
Volgens hoogleraar veiligheid Erwin Muller hoeft een goede verkiezingsuitslag voor de PVV van Wilders niet onmiddellijk te leiden tot een verhoging van de terreurdreiging voor Nederland. „Als een grotere PVV leidt tot maatregelen die door terroristen worden gezien als anti-islam zoals een minarettenverbod, dan kan het dreigingsniveau wel toenemen.”
Muller, ook directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) dat verbonden is aan Aon, stelt dat Zuid-Afrika een groter risico op een aanslag loopt door het wereldkampioenschap voetbal. „Dat is niet zozeer vanwege concrete aanwijzingen voor een aanslag, maar een groot evenement als het WK loopt altijd een groter risico. Het is natuurlijk buitengewoon interessant voor terroristen om daar iets te doen.”