Regiment Van Heutsz bestaat zestig jaar
De jaarlijkse herdenking van de militairen die tijdens de Koreaanse Oorlog omkwamen, stond dinsdag in het teken van het zestigjarig bestaan van het Regiment Van Heutsz.
Het regiment werd opgericht om de vrijwilligers die zich vanuit verschillende legeronderdelen hadden gemeld voor de actie in Korea, tot een eenheid te smeden. Het moest een voortzetting zijn van het uitgeschakelde Koninklijk Nederlands- Indisch Leger (KNIL). ‘Van Heutsz’ is sindsdien ingezet bij vrijwel elk militair conflict waarbij Nederland betrokken is geweest.
Het huidige regiment organiseert ieder jaar omstreeks juni in de Oranjekazerne van het Veluwse Schaarsbergen de herdenking van de gevallenen van de missie van het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) in Korea. „De datum hangt af van de beschikbaarheid van de huidige militairen”, zegt kolonel L. C. Schreuders.
Het aantal deelnemers is gedaald van ongeveer 800 naar 200. „Veel strijdmakkers zijn weggevallen. De overgebleven veteranen zijn tachtigers.”
Opnieuw naar Korea
Schreuders is na zijn Koreaperiode beroepsmilitair gebleven. In Weert werd hij commandant van de Koninklijke Militaire School. Hij is voorzitter van de Vereniging van Oud Korea Strijders (VOKS) en vicevoorzitter van de internationale federatie van Koreaveteranen.
Deze maand gaat hij voor de achtste keer met zo’n 35 veteranen naar Zuid-Korea. „De Koreaanse regering betaalt een deel van de reis. We worden er als bevrijders gezien en daarom heel hartelijk ontvangen. In de winkels hoeven we soms niet te betalen.
Tijdens zo’n reis bezoeken we de plaatsen waar we vochten. Op de militaire begraafplaats Busan leggen we een krans. Daar liggen 120 Nederlanders begraven. Twee zijn nooit teruggevonden en van een is het graf bekend, maar heeft men het lichaam nog niet kunnen bergen. Tot de slachtoffers behoorde één marineman, die overboord was geslagen. Twee makkers kwamen bij een verkeersongeval om; de anderen zijn gesneuveld.
Ook bezoeken we Hoengsong. Omdat daar veel slachtoffers zijn gevallen, is er op een heuvel een monument neergezet: een Nederlandse molen waar één wiek vanaf geschoten is. Toen we die heuvel eens beklommen, kwam ons een groep Zuid-Koreaanse militairen tegemoet die het park moest onderhouden. Ze gingen mee terug naar boven en brachten er tijdens de herdenking de militaire groet.
In Hoengsong staat ook een monumentje met een buste van de omgekomen commandant Den Ouden. Ons bezoek twee jaar geleden kwam net op tijd om te voorkomen dat de burgemeester het gedenkteken naar een ‘achterafplek’ verplaatste.”