Boetes en celstraf bij schending ov-verbod
DEN HAAG – Schending van een reisverbod in het openbaar vervoer kan voortaan leiden tot een gevangenisstraf of een geldboete. Dat heeft het kabinet gisteren besloten.
Demissionair minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat verklaarde gisteren dat het gaat om celstraffen van maximaal twee maanden of maximale geldboetes van 3800 euro.
Een ov-verbod houdt in dat plegers van een wandaad, bijvoorbeeld geweldpleging tegen ov-personeel, worden uitgesloten van reizen met de bus, trein, tram en metro. Tot dusver werd het ov-verbod vaak niet opgelegd, omdat concrete sancties bij overtreding ontbraken. Nu hebben vervoersbedrijven de instrumenten om de maatregel kracht bij te zetten, zo stelde een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gisteren.
„Het aantal incidenten neemt af, maar de heftigheid van de incidenten neemt toe. Er is eens een conducteur volledig gemolesteerd door een reiziger. Dat gebeurde omdat de conducteur de reiziger aansprak, terwijl die over een bankje in de trein stond te urineren. We moeten ons inzetten tegen de kleine harde kern aan rotte appels”, zei Eurlings na afloop van de ministerraad.
Voor hoe lang een opgelegd ov-verbod geldig is, is nog niet bekend. Volgens Eurlings moet dat nog worden vastgesteld, maar wat hem betreft zal het een vrij lange tijd zijn. De grootte van het verbodsgebied is afhankelijk van hoe zwaar de gepleegde misdaad is. In het ergste geval betekent dit een landelijk verbod om met het openbaar vervoer te reizen, meldde Eurlings.
Met enige regelmaat leggen medewerkers in het openbaar vervoer het werk neer na geweldplegingen. Dat gebeurde vorig jaar onder andere in Apeldoorn, Ede, Wijk bij Duurstede en Woerden. In Gouda en Arnhem weigerden buschauffeurs na geweldplegingen door een probleemwijk te rijden.