Op twee wielen door de bocht
Zeker in de buurt van schoolpleinen is het raak. Heupwiegend op een plankje met twee wielen glijden kinderen er over de stoep. De nieuwste rage heet streetsurfen op een waveboard.
Aan sommige sporten zouden dertigers zich misschien niet meer moeten wagen. Maar jongeren die voorbijkomen, bewegen zich ogenschijnlijk heel gemakkelijker op een waveboard voort. Dus waarom niet?
De ‘plank’ heeft veel weg van een skateboard, maar toch ook weer niet. Opvallendste verschil is de roterende stang tussen de twee stukken waarop de voeten staan. Onder elk plankje zit een wieltje dat 360 graden kan draaien, net als de wieltjes van een winkelwagen. Als de voeten worden bewogen, gaat het waveboard vooruit.
Dat is althans de theorie. De praktijk blijkt wat weerbarstiger. Neem alleen het opstappen al. Te langzaam is geen optie, want dan klapt het bord direct weer op zijn kant. Te snelle actie brengt valrisico’s mee.
Popelend staat dochter van acht te wachten totdat ma is uitgestunteld. Maar ook zij moet het toch echt leren. De eerstvolgende dagen verliest ze regelmatig haar evenwicht en staat ze met haar handen aan de ene kant en met haar voeten aan de andere kant van de plank.
Niet dat een valpartijtje de buurt erg afschrikt. Genoeg kinderen te vinden die ook graag een rondje willen proberen.
Het waveboard is razend populair. De trend is over komen waaien uit Amerika. Californië om precies te zijn. Het bord combineert drie bestaande sporten –namelijk surfen, skateboarden en snowboarden– tot een nieuwe activiteit: streetsurfing.
In Nederland is het waveboard op een slimme manier op de kaart gezet door distributeur StreetSurfing. Het ei van Columbus is volgens marketing manager Jeroen van Schie het scholenprogramma. „Doordat wij gastlessen verzorgen op scholen raken leerkrachten en kinderen razend enthousiast. In 2007 en 2008 maakten daardoor meer dan 150.000 leerlingen kennis met het streetsurfen.”
Verkocht het bedrijf vorig jaar zo’n 40.000 borden, dit jaar verwacht StreetSurfing een verdriedubbeling van dat aantal.
Geen wonder dat goedkope kopieën van het vrij prijzige board (vanaf 99 euro) de markt overspoelen. „Er zit niet voor niets patent op het waveboard. Wij investeren veel tijd en geld in de ontwikkeling van ons product. Daarom proberen wij de verspreiding van imitatieboards tegen te gaan.”
Een van de redenen dat het waveboard zo goed aanslaat bij kinderen is dat streetsurfing geen moeilijke sport is, vermoedt Van Schie. „Zelfs kinderen die motorisch niet zo goed zijn, lukt het vooruit te komen. De een gaat hooguit wat sneller dan de ander. Maar echt iedereen kan het leren.”
Het waveboard is vooral favoriet onder jongeren in de leeftijd van acht tot veertien jaar. „Het grappige is dat als ik gastlessen geef, ouderen ook enthousiast zijn. Ze willen het graag proberen. Maar kinderen pakken streetsurfing makkelijker op.”
Dat streetsurfing op sommige scholen wordt verboden omdat het te gevaarlijk zou zijn, vindt Van Schie overtrokken. „Wel adviseren we om een helm, knie- en polsbeschermers te dragen. Ik heb de nodige gastlessen gegeven, maar er is nooit een EHBO’er aan te pas gekomen. Natuurlijk vallen kinderen wel in het begin, maar meer dan een schaafwondje was er nooit.”
„Veel vraag”
In september 2009 lagen de eerste waveboards bij Van Ee Buitenspeelgoed. „De echte hype moest toen nog komen”, zegt Janneke van Maanen, werkzaam bij de Barneveldse zaak. „Het was in ieder geval niet te vergelijken met de belangstelling die er nu voor is. Meerdere keren per dag krijgen we –zowel in de winkel als telefonisch– vragen over het waveboard. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank.”
De speelgoedzaak verkoopt alleen officiële waveboards van StreetSurfing. „Dat is een bewuste keus. Wij willen voorkomen dat mensen terugkomen met klachten over bijvoorbeeld afgebroken wieltjes. Bovendien zijn de onderdelen van die waveboards los verkrijgbaar.”
De trucjes van Chiel-Bas
Twee maanden geleden kreeg Chiel-Bas (9) uit Apeldoorn een waveboard voor zijn verjaardag. Sinsdien is hij er elke dag op te vinden. „Het duurde anderhalve week voordat ik het goed kon. Nu doe ik vooral trucjes met mijn vrienden. Ik kan al met het voor- of het achterwieltje omhoog rijden. Ik ben nu aan het oefenen om van het ene rijdende waveboard op het andere te springen.”
De ouders van Chiel-Bas kochten het cadeau via Marktplaats. Chiel-Bas: „Ik heb een echt waveboard. In de buurt hebben twee andere jongens een nepwaveboard. Ik merk geen verschil. Op school rijdt er iemand op een ”ripstick”. Dat lijkt op een waveboard, maar ziet er net iets anders uit. Daar kun je harder op rijden.”
Prijsvraag
Binnenkort ook heupwiegend over de stoep? Beantwoord onderstaande vraag en maak kans op een waveboard van StreetSurfing.
Van welke drie sporten is streetsurfing een combinatie?
Mail het antwoord op deze vraag voor 5 juni naar consument@refdag.nl o.v.v. Waveboard, of stuur een briefkaart naar: Reformatorisch Dagblad, Postbus 670, 7300 AP Apeldoorn, t.a.v. redactie Economie & Consument.