Binnenland

Zeven jaar geëist tegen vijf piraten

ROTTERDAM – Het openbaar ministerie heeft gisteren tegen vijf van piraterij verdachte Somaliërs zeven jaar celstraf geëist. Het vijftal probeerde op 2 januari 2009 volgens het OM in de beruchte Golf van Aden de Samanyolu, een schip onder Antilliaanse vlag, aan te vallen.

Binnenlandredactie
27 May 2010 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 10:42
Zeven jaar geëist tegen vijf Somalische piraten. Foto ANP
Zeven jaar geëist tegen vijf Somalische piraten. Foto ANP

De piraten zouden geweersalvo’s hebben afgevuurd en hebben geschoten met een raketwerper. De zeelieden wisten de zeerovers van hun schip te houden met molotovcocktails en lichtkogels.

Een inderhaast opgeroepen helikopter van het Deense marineschip Absalon schoot het bootje van de piraten kapot, de Absalon viste het vijftal op uit het zeewater. Ze zijn op het schip vastgehouden tot ze op 10 februari aan de Nederlandse autoriteiten konden worden overgedragen.

De verdachten verklaarden dat zij niet meer van plan waren een schip te kapen, maar dat zij na drie dagen en nachten op zee slechts nog hulp zochten. Ze zouden volgens hun advocaten tot zeeroof zijn gedreven door honger en armoede.

Officier van justitie Ward Ferdinandusse veegde gisteren de vloer aan met deze verklaring. Hij noemde het cynisch dat de verdachten armoede en voedselgebrek noemden als reden om zeeroof te plegen. Piraten maken het voor het World Food Programme (WPF) immers zeer moeilijk voedselhulp bij miljoenen hongerende Somaliërs af te leveren. „Zij hebben met hun misdrijf de voedselhulp juist ernstig belemmerd.”

Schepen van het WFP vallen sinds ongeveer 2000 ten prooi aan zeerovers. De aanvoer van voedselhulp over zee naar Somalië heeft er zelfs een tijd door stilgelegen.

Het OM is van mening dat het bij de piraten niet gaat om arme sloebers die door voedsel- en geldgebrek niet anders kunnen dan de zee opgaan om koopvaardijschepen te kapen en de bemanning te gijzelen om aan geld te komen. Het gaat om agressieve geldwolven die er niet voor terugdeinzen met grof geweld zeelieden gevangen te nemen en miljoenen dollars aan losgeld te eisen.

In 2008 werden in de Golf van Aden in totaal 42 schepen gekaapt, waarbij 815 zeelieden werden gegijzeld. Ten opzichte van 2007 verdubbelde in 2008 het aantal kapingen. In mei 2009 meldde het International Maritime Bureau (IMB) dat het aantal zeeroversaanvallen het aantal van 2008 al had overschreden.

„Een schip wordt meestal aangevallen door één of twee skiffs (kleine snelle boten)”, aldus het OM. De bemanning krijgt vervolgens opdracht naar een plek voor de Somalische kust te varen en daar voor anker te gaan. Daar worden de aanvallers afgelost door mensen die de bewaking en onderhandelingen over losgeld op zich nemen. Per schip wordt gemiddeld tussen de 1,5 miljoen en 3 miljoen dollar aan losgeld betaald. Volgens het IMB zijn in 2008 vier zeelieden gedood. Twee raakten gewond en nog veertien zijn vermist. Van deze laatsten wordt gevreesd voor hun leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer