Geen extra politie zonder meer geld
Zonder een extra investering van honderden miljoenen euro’s is het niet mogelijk om het huidige aantal politieagenten en rechercheurs in de toekomst op peil te houden. Laat staan dat er duizenden agenten bij kunnen komen, zoals een groot aantal politieke partijen belooft in de verkiezingsprogramma’s.
Dat concludeert een extern onderzoeksbureau dat onderzoek deed in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Korpsbeheerdersberaad. Een woordvoerder van het beraad bevestigde de onderzoeksresultaten van de studie donderdag in reactie op een artikel hierover in NRC Handelsblad.De operationele sterkte bij de politie is in 2016 niet meer betaalbaar, aldus het onderzoek. Ook niet als de politie erin zou slagen flink te bezuinigen. Het tekort bedraagt ongeveer 260 miljoen euro. De onderzoekers noemen dit de meest reële optie.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst erop dat er nog meer kan worden bespaard: bij een maximale bezuiniging zou er in 2016 nog 87 miljoen euro ontbreken om de afgesproken politiesterkte te kunnen betalen. Dan zijn ook nog andere inkomsten van de politie meegerekend die in het aantal politieagenten kunnen worden gestoken.
Binnenlandse Zaken stelt verder dat in 2016 ook nog niet alle besparingen op ICT en inkoop kunnen worden gehaald. In de jaren daarna kan dat wel, waardoor het tekort met nog eens 60 miljoen kan teruglopen.
Over het geld voor de bezetting van de politie verschillen de minister van Binnenlandse Zaken en oppositie in de Tweede Kamer, politiebonden en burgemeesters al tijden van mening. Volgens politieminister Hirsch Ballin en zijn voorganger Ter Horst is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in de politie. Op termijn kan de politie op sterkte blijven, ook met minder geld.
Het onderzoek dat nu op tafel ligt, moet aangeven hoe het zit met de betaalbaarheid van de politiesterkte. Hirsch Ballin zal geen conclusies meer trekken uit het onderzoek naar de bezetting van de politie. Hij laat dit over aan het volgende kabinet.