Conferentie Sudan in Nederland
Nederland is vanaf vandaag tot en met donderdag gastheer van een internationale conferentie over de wederopbouw van Sudan.
Het door bijna vier decennia van burgeroorlog geteisterde Afrikaanse land kent sinds vorig jaar oktober een wapenstilstand, die moet leiden tot een definitieve vredesregeling.
Zowel de voormalige strijdende partijen als de islamitische regering uit het noorden van Sudan en de rebellenbeweging SPLM uit het christelijke zuiden sturen een vertegenwoordiging naar de conferentie. Ook de belangrijkste donorlanden, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Japan, zijn aanwezig op de conferentie, die onder voorzitterschap staat van staatssecretaris Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking.
Het is in eerste instantie niet de bedoeling dat de conferentie geld zal opleveren. Wel moeten er plannen op tafel komen over de aanpak van de wederopbouw van Sudan na een definitieve vredesregeling.
De burgeroorlog in Sudan begon direct nadat het land in 1956 onafhankelijk werd. Alleen tussen 1972 en 1983 was er geen oorlog, maar de strijd laaide daarna weer op. Als gevolg daarvan kwamen zeker 2 miljoen mensen om het leven en raakten 4 miljoen Sudanezen ontheemd.
Sudan is 74 keer zo groot als Nederland. Er wonen ongeveer 37 miljoen mensen, het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking is 333 dollar per jaar.
Nederland gaf de afgelopen jaren geen directe ontwikkelingshulp meer aan Sudan. Wel ging er vorig jaar humanitaire hulp ter waarde van 12,3 miljoen euro naar de slachtoffers van de oorlog. Daarmee was Nederland de op twee na grootste donor.