Dodelijke longziekte SARS rukt op
Het SARS-virus, dat wereldwijd al aan 61 mensen het leven heeft gekost, is mogelijk ook opgedoken in België. In een ziekenhuis in Luik is een man opgenomen die na terugkeer uit Hanoi, zes dagen geleden, symptomen van het Severe Acute Respiratory Syndrome heeft gekregen. Dat heeft het Belgische ministerie van Gezondheid maandag meegedeeld.
Meer dan 1600 mensen in vijftien landen zijn met het virus besmet. Het heeft zich vanuit Azië razendsnel via reizigers over de hele wereld verspreid. De doden zijn gevallen in China (34), Hongkong (15), Vietnam (4), Canada (4), Singapore (3) en Thailand (1).
Vermoedelijk begon de epidemie eind vorig jaar in China, waar zich 806 gevallen hebben voorgedaan. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vermoedt dat het steeds om hetzelfde virus gaat.
Veel landen hebben maatregelen genomen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Hongkong heeft zelfs een heel flatgebouw afgesloten waar veel besmette mensen wonen. Ruim tweehonderd bewoners mogen tien dagen de deur niet uit. Dagelijks krijgen ze voedsel en medicijnen thuisbezorgd.
Lokale media betwijfelen of de maatregel op tijd komt. Toen het gebouw dicht ging, hadden al 240 gezinnen het verlaten uit angst voor besmetting. In totaal zijn meer dan duizend mensen in Hongkong in quarantaine.
Singapore heeft verpleegkundigen naar de luchthaven gestuurd om passagiers te controleren op symptomen van SARS.
Om het SARS-virus buiten Nederland te houden, legt de Inspectie voor de Gezondheidszorg beperkingen op aan de terugkeer van Nederlanders uit landen waar SARS is geconstateerd. Zo zijn Nederlandse alarmcentrales gewaarschuwd geen patiënten met longontsteking uit delen van China, Taiwan, Singapore, Vietnam en Toronto in Canada rechtstreeks vanuit ziekenhuizen te repatriëren, tenzij de diagnose SARS is uitgesloten.
Volgens een woordvoerster van alarmcentrale Eurocross is het niet zo dat grote groepen Nederlanders onder de maatregel vallen. Tot nu toe heeft haar organisatie pas één persoon gerepatrieerd die in het buitenland in het ziekenhuis heeft gelegen met een longaandoening. Die wordt in Nederland nader onderzocht.
Inmiddels hebben artsen in Hongkong enkele ernstig zieke patiënten met succes weten te behandelen. Dat heeft de Hongkongse arts Leung Ping-chung maandag gezegd. De artsen gebruiken voor de behandeling serum van herstelde patiënten, dat antilichamen tegen het virus bevat. Wetenschappers concluderen daaruit dat patiënten wel degelijk antistoffen tegen het virus aanmaken. Eerder werd gevreesd dat het lichaam weerloos was tegen de veroorzaker van SARS.