'Binnen twee jaar insecten op de pizza'
Het duurt nog hooguit twee jaar totdat vlees van insecten te vinden is in sauzen en op kant-en-klaarpizza’s. Op de verpakking staat het vlees niet vermeld als insect, maar als dierlijk eiwit. Consumenten eten op dit moment overigens ook al regelmatig insecten zonder het te weten.
Hoogleraar entomologie Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit is een enthousiast pleitbezorger van het eten van insecten. Hij eet ze zelf regelmatig en met groot genoegen. Hij geeft dinsdagavond in Den Haag op uitnodiging van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO een lezing over de toepasbaarheid van insecten.Aan de lezing is de verkiezing van de lekkerste insectensnack gekoppeld. De Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik) presenteert de bijna uitverkochte zaal mueslirepen met sprinkhaan, nuggets van diverse torren en bitterballen van meelworm. De lekkerste snack wordt verder ontwikkeld voor de verkoop.
„Fruit en groente met plekjes gaat naar de industrie als grondstof voor andere producten. In die aangetaste spullen komen niet zelden beestjes voor. Die gaan zo door de machine en worden verwerkt tot bijvoorbeeld tomatenpuree, chocola of pindakaas. Ik zeg altijd: in tomatensoep uit blik hoeven ze geen balletjes te doen; daar zit al genoeg vlees in”, legt Dicke uit.
„Een ander voorbeeld is de rode kleurstof E120. Die wordt gemaakt uit gemalen schildluizen die op lidcactussen in Peru en de Canarische eilanden voorkomen. E120 zit in van alles, van aardbeienyoghurt tot rode M&M’s en campari. Gemiddeld eet een Nederlander ongemerkt een pond insecten per jaar. Waarom griezelen ze daar zo van? We eten toch ook oesters en slakken en garnalen?”
Insectenvlees is in verhouding tot rund- en varkensvlees heel goedkoop. De Wageningse professor verwacht dat het prijsverschil binnen twee jaar zo groot zal zijn dat het voor de industrie aantrekkelijk wordt om wormen, maden en sprinkhanen te gaan verwerken. „Onlangs heeft het ministerie van LNV nog 1 miljoen euro subsidie gegeven voor meer onderzoek. De tijd wordt rijp voor serieuze insectenconsumptie.”
Dicke denkt trouwens niet dat Nederlandse supermarkten snel poppen van zijderupsen, larven van bijen en wespen en libelle-eieren zullen gaan verkopen. Daar heeft hij onlangs nog van gesmuld in China. „Heerlijk, gemarineerde sprinkhanen met gefrituurde pepermunt.”