Binnenland

Wettelijke Basis

Via een burgerinitiatief probeert de actiegroep Uit Vrije Wil hulp bij zelfdoding aan levensmoede ouderen wettelijk te regelen. Zes vragen over het initiatief.

Binnenlandredactie
18 May 2010 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 10:34

Uit hoeveel personen bestaat Uit Vrije Wil?Er zijn vijftien initiatiefnemers, onder wie de oud-politici Hedy d’Ancona (PvdA), Frits Bolkestein (VVD) en Jan Terlouw (D66). Twee prominente leden, Sutorius en Beekman, ijverden al jarenlang via de NVVE voor maximale zelfbeschikking rond het levenseinde. De overige leden zijn vooral afkomstig uit de culturele sector en de wetenschap.

Wat wil de groep precies?

Kort gezegd: dat ouderen die lijden aan een in hun ogen uitzichtloos bestaan hulp krijgen bij het realiseren van hun doodswens.

Maar Nederland heeft toch al een ruime euthanasiewet?

Klopt, maar in 2002 bepaalde de Hoge Raad dat artsen alleen euthanasieverzoeken mogen inwilligen van patiënten bij wie sprake is van medisch geclassificeerde aandoeningen. Daaronder kunnen zowel somatische ziekten als kanker vallen en zelfs psychische stoornissen of de ziekte van Alzheimer, maar voor mensen die lijden aan het leven, of klaar zijn met leven was de euthanasiewet volgens de Hoge Raad niet bedoeld.

Uit Vrije Wil wil dus de euthanasiewet verruimen?

Niet zozeer, want euthanasie is in Nederland voorbehouden aan artsen en cijfers laten zien dat zij de euthanasiewet vooral gebruiken voor patiënten die lijden aan terminale ziekten, zoals kanker. Als de wet zodanig zou worden verruimd dat ook mensen die lijden aan het leven daaronder vallen, is het nog maar de vraag of artsen hun stervensverzoeken willen inwilligen.

Zijn er naast artsen wel derden die deze stervenshulp willen geven?

Nou en of. Zelfdodingsconsulenten van stichtingen als De Einder en Stichting Vrijwillig Leven bieden al jaren achter de schermen hun diensten aan. Nu artsen lijken af te haken, is de inzet van Uit Vrije Wil er vooral op gericht om het handelen van dergelijke zelfbenoemde zelfdodingsconsulenten een wettelijke basis te verschaffen, al benadrukt de initiatiefgroep wel dat toetsing en scholing noodzakelijk zijn.

Hoe nu verder?

Maandag kondigde Uit Vrije Wil een initiatiefwetsvoorstel aan om de politiek heikele kwesties rond toetsing en scholing te regelen. Het thema komt zeker terecht op de politieke agenda, maar de uitkomst van het debat is ongewis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer