Buitenland

Oorzaak vliegramp Libië nog onduidelijk

De oorzaak van de vliegramp bij de Libische hoofdstad Tripoli, waarbij woensdagmorgen onder anderen 61 Nederlanders om het leven kwamen, is nog onduidelijk. Libische luchtvaartautoriteiten melden een technisch defect aan het vliegtuig, Britse deskundigen wijzen op een hapering aan het radiobaken van het vliegveld en sommige ooggetuigen menen een explosie gehoord te hebben.

Redactie digitale media
12 May 2010 15:07Gewijzigd op 14 November 2020 10:31
De oorzaak van de vliegramp bij de Libische hoofdstad Tripoli, waarbij woensdagmorgen onder anderen 61 Nederlanders om het leven kwamen, is nog onduidelijk. Foto EPA
De oorzaak van de vliegramp bij de Libische hoofdstad Tripoli, waarbij woensdagmorgen onder anderen 61 Nederlanders om het leven kwamen, is nog onduidelijk. Foto EPA

Een Nederlands kind –naar verluidt een jongen van een jaar of tien– is de enige van de 104 inzittenden die het ongeval overleefde. Hij is in een ziekenhuis opgenomen.Het vliegtuig was van het Zuid-Afrikaanse Johannesburg onderweg naar Brussel. Het stortte kort voor de tussenlanding neer. Naast 22 Libiërs, onder wie de elf bemanningsleden, waren er in elk geval Nederlanders, Zuid-Afrikanen en Britten aan boord.

Aanvankelijk werd gesteld dat het zonnig was op het moment van de ramp. Volgens latere berichten was het behoorlijk bewolkt op het moment dat het vliegtuig probeerde te landen. Het zicht was minder dan twee kilometer.

De Arabische nieuwszender al–Arabiya meldde op basis van de Libische luchtvaartautoriteiten dat de Airbus A330 van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways een technisch defect had, dat kort voor de landing aan het licht kwam.

Volgens een infobulletin (NOTAM) dat in februari aan piloten is uitgereikt, moest van 27 februari tot 15 mei rekening gehouden worden met een onbetrouwbaar VOR-radiobaken in Tripoli, dat door werkzaamheden op het vliegveld aan storingen onderhevig is. Op Tripoli International Airport kunnen piloten niet aan de hand van instrumenten landen, maar moeten ze dat met de hand en op het zicht doen.

De autoriteiten in het Noord–Afrikaanse land sluiten terrorisme uit als oorzaak voor de ramp. Het Libische persbureau Jana meldde dat de zwarte doos inmiddels is gevonden.

Volgens de Amerikaanse zender CNN zouden elf mensen in Tripoli van boord gaan. Van de overige passagiers van vlucht 8U771 waren er zeven onderweg naar Londen Gatwick, 32 naar Brussel, 42 naar Düsseldorf, één naar Parijs.

Voor de familie van de Nederlandse passagiers heeft de ANWB een informatielijn opengesteld: 088–2692112.

Een groep van 38 Nederlandse passagiers had de reis naar Zuid-Afrika geboekt bij Stip Reizen in Zaltbommel. Het reisbureau zorgt op dit moment voor opvang voor alle betrokkenen die aanwezig zijn op de luchthaven Düsseldorf.

Aan boord van het toestel zaten ook 24 gasten van KRAS.NL. Volgens de reisorganisatie is er op dit moment nog geen verdere informatie bekend.

Een woordvoerder van De Vries Reizen in Drachten kon woensdagmiddag om 13.30 uur nog niet zeggen of er reizigers aan boord waren die via deze organisatie hebben geboekt. „We hadden de passagierslijst al verwacht, maar die is er nog steeds niet. Eerder brengen we geen informatie naar buiten”, aldus een woordvoerder.

Op het vliegveld in Brussel is een crisiscentrum ingericht. Twee groepen Nederlanders hadden om 11.50 uur via Londen in de Belgische hoofdstad moeten arriveren. Er zouden geen Belgen bij het ongeluk betrokken zijn.

Het is het eerste ongeval dat de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways, opgericht in 2001, overkomt. Afriqiyah Airways, dat ook op Amsterdam vliegt, is geheel eigendom van de Libische overheid. De maatschappij vliegt uitsluitend met toestellen van vliegtuigbouwer Airbus.

Het betrokken vliegtuig is 5A-ONG, een Airbus A330-200 die op 8 september 2009 is afgeleverd. Het had slechts 1600 uur gevlogen, in bijna 420 “cyclussen”. Ook de andere toestellen van de maatschappij zijn nog jong.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid beraadt zich of één of twee vertegenwoordigers zullen afreizen naar de plek van de vliegtuigcrash bij Tripoli in Libië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer