Veel belangstelling voor dodenherdenking
AMSTERDAM (ANP) - Op tal van plaatsen zijn dinsdagavond de Nederlandse doden herdacht die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogen en vredesmissies. De herdenkingen werden druk bezocht.
Op de Grebbeberg in Rhenen woonden ruim vijfduizend belangstellenden de herdenking bij. Er waren ruim vijfhonderd nabestaanden aanwezig, dat is meer dan voorheen. Ook prins Pieter-Christiaan was bij de herdenking aanwezig. Rond de Grebbeberg leverden Nederlandse soldaten in mei 1940 fel strijd met Duitse troepen. Nederlandse militairen die daarbij sneuvelden liggen op het ereveld begraven. Ook andere omgekomen Nederlandse soldaten zijn in de loop der jaren op de Grebbeberg bijgezet.Ruim zesduizend mensen namen in Westerbork deel aan een stille tocht. Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, was tevreden over de opkomst: „De belangstelling groeit. Dit komt niet alleen door het jubileumjaar, het lijkt een trend”. Bij het monument werden gedichten voorgelezen en er werd gezongen.
In het nationaal monument Kamp Amersfoort werd de appelklok geluid. Daarna begon een stille tocht naar de begraafplaats waar twee minuten stilte in acht werd genomen. Met het luiden van de klok werden de gevangenen in Kamp Amersfoort tijdens de oorlogsjaren op appel geroepen. In het kamp zaten vanaf augustus 1941 tot het einde van de oorlog 40.000 mensen gevangen. Ongeveer 1200 personen, onder wie nabestaanden en oud-gevangenen, woonden de herdenking bij.
Ook op de Waalsdorpervlakte in Den Haag herdachten veel mensen de oorlogsslachtoffers. Op de Waalsdorpervlakte werden in de Tweede Wereldoorlog zeker 250 mensen gefusilleerd, vooral verzetsstrijders.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam organiseert, spreekt van een waardige herdenking. Dit ondanks de chaos die ontstond toen een man amok maakte en het publiek in paniek raakte. Het Comité is „net als iedereen geschrokken en heeft er waardering voor dat we met elkaar de herdenking konden voortzetten. Hierdoor werden de oorlogsslachtoffers toch herdacht”. Volgens de organisatie bezochten ongeveer twintigduizend mensen de herdenking op de Dam.
In Wageningen is woensdag even na middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken. Vijfduizend hardlopers, fietsers en skaters verspreiden het vuur op Bevrijdingsdag naar 140 plaatsen elders in het land.