Binnenland

Uitkering taboe voor Amsterdamse jongeren

Een uitkering voor Amsterdamse jongeren is binnenkort taboe. Jongeren van 15 tot 23 jaar zonder baan moeten in de toekomst verplicht een werkstage lopen of terug naar school. Op deze manier wil de gemeente Amsterdam voorkomen dat jongeren wennen aan het ontvangen van een bijstandsuitkering of dat voortijdige schoolverlaters worden ’beloond’ voor het feit dat zij niet meer naar school gaan of willen.

ANP
4 May 2010 03:00Gewijzigd op 14 November 2020 10:29

Alleen als scholing of stage om bijzondere redenen niet lukt, komt een jongere in aanmerking voor een uitkering. Maar een werkstage of scholing weigeren is er niet meer bij, aldus verantwoordelijk wethouder A. Aboutaleb dinsdag. „Een jongere moet een hele goede reden hebben om te zeggen: ik doe het niet." Later deze maand buigt de gemeenteraad zich over de plannen en als het aan Aboutaleb ligt, kunnen de scherpere regels in het najaar worden ingevoerd.

De gemeente wil dit jaar ongeveer 750 stageplaatsen realiseren voor werkloze jongeren. Na een goed afgeronde werkstage van drie tot maanden volgt een reguliere baan, detachering of een subsidie van de loonkosten door de gemeente. Jongeren van 18 tot en met 22 jaar krijgen een stagevergoeding ter hoogte van de bijstandsuitkering. Jongeren tussen de 15 en 17 jaar, die wettelijk nog leerplichtig zijn, krijgen een vergoeding van 130 euro per maand.

Alleen bij actieve deelname heeft de jongere recht op een stagevergoeding. Bij verzuim of uitval wordt de vergoeding flink gekort of helemaal geschrapt. „Als iemand niet komt opdagen, merkt hij dat direct in zijn portemonnee", aldus Aboutaleb. De gemeente heeft al geëxperimenteerd met de nieuwe aanpak bij de zogeheten jongerenloketten van de dienst Maatwerk, waar jongeren aankloppen die geen werk hebben en niet naar school gaan.

In april maakte Aboutaleb ook al strengere regels bekend voor jongeren boven de 22 jaar die stoppen met hun studie. Hij wil de gemeentelijke toeslag bovenop de uitkering schrappen in de eerste zes maanden nadat iemand zijn studie aan de wilgen heeft gehangen. Momenteel is er voor deze groep mensen geen financiële prikkel om aan het werk te gaan omdat ze er met een uitkering financieel op vooruit gaan.

De strengere aanpak van jongeren is een onderdeel van de vorming van een nieuwe Dienst Werk en Inkomen (DWI), die vanaf 1 januari geleidelijk de Sociale Dienst moet gaan vervangen. Nu doen 52.000 mensen een beroep op de gemeente Amsterdam voor een uitkering omdat ze (tijdelijk) geen werk hebben. Aboutaleb wil dat de helft van de mensen die een bijstandsuitkering ontvangt, een tegenprestatie levert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer