Binnenland

Mes in stadsdelen A’dam

Amsterdam doet het voortaan met veel minder stadsdelen. Voorheen had de hoofdstad nog veertien deelgemeenten. Door een groot aantal daarvan samen te voegen, zijn het er nu nog zeven. Vandaag zijn de nieuwe stadsdelen officieel geïnstalleerd.

ANP
3 May 2010 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 10:28

Naast een centrale gemeente heeft Amsterdam ook stadsdelen. Die gaan over zaken als het ophalen van het vuilnis en ruimtelijke ordening. Ze hebben allemaal een eigen bestuur en stadsdeelraad, waarin de politieke partijen zijn vertegenwoordigd.De hoofdstad voerde de stadsdelen sinds het begin van de jaren 80 geleidelijk in, om de politiek dichter bij de burger te brengen. Volgens critici hebben ze echter vooral tot veel bureaucratie geleid. Oud-VVD-wethouder Van der Horst bedacht er de term ”bestuurlijke spaghetti voor.

Vorig jaar besloot de gemeente het aantal stadsdelen te halveren. Die operatie moet leiden tot minder bureaucratie en een snellere besluitvorming.

Volgens verantwoordelijk wethouder Van Poelgeest (GroenLinks) hadden de stadsdelen bijvoorbeeld te veel politici. In totaal liepen er 322 deelraadsleden en 49 bestuurders rond. Dat zijn er nu nog respectievelijk 199 en 35. „Je kon gewoon merken dat het een beetje te veel van het goede was.”

Bovendien leidt de herindeling tot meer efficiëntie. Zo waren er voorheen ongeveer 240 leidinggevenden, maar zijn dat er nu 80 minder. Deze personen hebben veelal een andere, op uitvoering gerichte functie gekregen. Ook hebben veel instituties als woningcorporaties, waarmee de stadsdelen veel te maken hadden, de afgelopen jaren een schaalvergroting doorgemaakt.

De herindeling had flink wat voeten in de aarde. „Er is de afgelopen maanden heel hard gewerkt”, zegt de GroenLinkswethouder. „Het is natuurlijk ook een grote reorganisatie.”

Zo werkten bij de stadsdelen die moesten fuseren ongeveer 4000 ambtenaren. Drieduizend van hen verhuizen naar een andere werkplek.

Gedwongen ontslagen vallen er overigens nauwelijks in de resterende groep. Naar verwachting worden honderd mensen boventallig, maar zij krijgen tot twee jaar lang begeleiding op weg naar ander werk.

Uiteindelijk zijn er slechts drie van de oude stadsdelen blijven bestaan: Amsterdam-Centrum, -Zuidoost en -Noord. De rest is opgegaan in grotere deelgemeenten. Zo vormen Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer nu samen Nieuw-West.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer