Binnenland

Aankoop grond voor watergeul Veessen vordert

Hoewel de minister van Verkeer en Waterstaat nog met het ontwerp moet instemmen, wordt bij het Gelderse Veessen al hard gewerkt aan de verdere uitwerking van de hoogwatergeul.

Van onze correspondent
29 April 2010 08:25Gewijzigd op 14 November 2020 10:27

Vanonder een brug over de Grote Wetering net buiten Veessen vliegen kleine zwaluwen met zwarte en blauwe ruggen uit. Om de wetering ligt grasland, bloeien paardenbloemen en her en der een wilg zover het oog reikt.Dit boerenland zal er over enkele jaren drastisch anders zien. „Daar waar de IJssel onder Veessen een bocht maakt, komt een inlaat te liggen. Deze lager gelegen dijk, een overlaat, zal eens in een mensenleven overstromen waarna de groene geul vol water komt te staan”, legt projectleider Gert-Jan de Fijter uit.

Twee dijken van 8 kilometer lang zullen in de toekomst het agrarische land doorkruisen. Vijf bedrijven, een woning en 250 hectare zijn inmiddels door de overheden aangekocht, meldde de Stuurgroep Veessen-Wapenveld woensdag.

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is een van de meest ingrijpende maatregelen die in ons land genomen worden in het project Ruimte voor de Rivier. Omdat de verwachting is dat de rivieren, en met name ook de IJssel, in de toekomst meer water zullen afvoeren, worden uiterwaarden uitgegraven en wordt deze parallel lopende geul aangelegd.

Tussen twee dijken van elk 8 kilometer lang komt grasland te liggen dat bij extreem hoogwater volloopt om overstromingen elders te voorkomen. De dorpen Veessen en Vorchten komen dan mogelijk voor enkele weken op een eiland te liggen.

Voor de geul is recent een zogeheten voorkeursvariant uitgewerkt. In deze variant staat hoe de geul globaal zal lopen, hoe hoog en breed de dijken zijn en waar bruggen worden aangelegd. Minister Eurlings heeft het rapport „al in zijn tas zitten”, aldus De Fijter. „De verwachting is dat hij ermee instemt en dat we verder kunnen.”

Daarna wordt de geul in detail uitgewerkt en weten boeren en burgers waar ze aan toe zijn. Vijf boeren hebben hun bedrijf al verkocht aan de overheid. Ook een burgerwoning is inmiddels verkocht.

In ieder geval nog drie woningen en drie boerenbedrijven moeten ook in handen van de overheid komen. „De verwachting is dat we met de meeste van hen wel tot overeenstemming komen”, aldus De Fijter.

Omwonenden in de gemeente Heerde hebben altijd fel geprotesteerd tegen de komst van de geul. Tweehonderd inwoners blokkeerden in 2005 nog het waterschapshuis in Apeldoorn uit protest tegen de plannen.

Huidig portefeuillehouder in deze gemeente, wethouder Westerkamp, stond jaren terug ook op de barricaden om het project tegen te houden. De geul is echter inmiddels een voldongen feit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer