Coalitie Geldermalsen onder vuur
PvdA, CDA en SGP hebben dinsdag de kersverse coalitie in Geldermalsen het vuur aan de schenen gelegd over zijn uitlatingen over de vorige coalitie en het willen terugdraaien van bouwprojecten.
De nieuwe wethouders en fractieleiders van de coalitie moesten in veel gevallen het antwoord schuldig blijven op de talloze vragen en opmerkingen.De winnaars van de verkiezingen in Geldermalsen –Dorpsbelangen, VVD en D66– presenteerden dinsdag hun akkoord. Op voorhand liet SGP’er Van Maanen weten de kwaliteiten en integriteit van de drie wethouders niet in twijfel te trekken. „Maar tijdens de coalitievorming zijn we aan de kant geschoven. We voelen ons zo geschoffeerd dat we blanco stemmen.”
Daarmee was de toon gezet. Want ook PvdA en CDA hadden veel kritiek op de nieuwe coalitie. Aanleiding hiervoor waren uitlatingen van de woordvoerders van met name Dorpsbelangen en –in mindere mate– de VVD na de verkiezingen. Beide partijen wilden af van de veronderstelde regenteske bestuurscultuur, vonden dat er een nieuwe wind moest gaan waaien in Geldermalsen en dat er daarom geen plaats meer was voor de ‘oude’ partijen. Bovendien besloot de nieuwe coalitie te stoppen met grote projecten, zoals de aanleg van de Lingebrug en een bouwproject bij het station.
PvdA-leider W. Timmermans betreurde het dat de nieuwe wethouders nauwelijks over bestuurlijke ervaring beschikken. Verder wees hij de VVD erop dat de partij jarenlang in de coalitie heeft gezeten en dat ook de burgemeester van VVD-huize is. „U domineert al jaren de plaatselijke politiek. Nu moet er ineens een andere cultuur komen. De VVD gaat dus haar eigen rommel opruimen.”
CDA-voorman J. Doeland had grote moeite met het stopzetten van de grote projecten, omdat daar raadsbesluiten en lange procedures aan vooraf zijn gegaan. „Dat leidt tot imagoschade en juridische consequenties. Bovendien heeft de provincie miljoenen subsidie in het vooruitzicht gesteld. Die lopen we nu mis.”
SGP’er Van Maanen karakteriseerde het akkoord als een „afbraakprogramma.” „Geen concrete punten; niets over de leefbaarheid in de kernen, de veiligheid of de sociale agenda; geen financiële keuzes.”
Opmerkelijk was de rol van burgemeester S. W. van Schaijck. Dorpsbelangenformateur Goossens liet na de verkiezingen weten dat de rol van de burgemeester ter discussie staat. Als bewijs daarvan werd de portefeuille van Van Schaijck fors uitgehold. Van Schaijck toonde zich dinsdagavond niet onder de indruk.
Binnenkort volgt er nieuw ‘vuurwerk’ in de fruitgemeente. Dan komt het college met voorstellen om eerdere besluiten over aangekondigde bouwprojecten terug te draaien.