RMU: Meer respijt voor ontslagen zorgverlener
De reformatorische vakorganisatie RMU wil dat zorgondernemer Espria zich langer inspant om 36 medewerkers die boventallig dreigen te raken bij dochteronderneming Kruiswerk West-Veluwe (KWV) aan een nieuwe baan te helpen.
Na een reorganisatie wil Espria, dat het noorden van Nederland als werkgebied heeft, KWV onderbrengen bij thuiszorgorganisatie Icare in Meppel, dat eveneens onderdeel is van zorgondernemer Espria.Afhankelijk van hun dienstverband kunnen medewerkers vier, zes of acht maanden nadat ze boventallig zijn geworden, worden ontslagen wanneer een poging om hen te herplaatsen is mislukt. De RMU vindt dat die termijn tot negen, elf en dertien maanden moet worden verlengd, zo verklaarde onderhandelaar Chr. Baggerman van de RMU dinsdag.
Espria koos voor kortere termijnen met het oog op de deplorabele financiële situatie waarin KWV verkeert. Het eigen vermogen van de organisatie, die in 2008 2,8 miljoen euro verlies leed, bedraagt nog slechts 4,4 procent van de totale bedrijfsomzet.
Baggerman erkent dat Espria op basis van het sociaal plan mocht kiezen voor de kortere termijnen. „Het criterium was dat het eigen vermogen minder zou zijn dan 7 procent van de bedrijfsomzet. Maar de medewerkers kunnen er niets aan doen dat KWV in zwaar weer is beland”, stelt Baggerman met verwijzing naar de recente geschiedenis van het bedrijf.
KWV werd in 2006 overgenomen door Philadelphia, dat vervolgens opging in zorgconcern Espria. Nadat Philadelphia zich eind vorig jaar noodgedwongen weer verzelfstandigde, wil Espria nu KWV laten opgaan in Icare.
Volgens Baggerman is KWV bij Philadelphia altijd een vreemde eend in de bijt gebleven. „Het bedrijf kreeg na de overname allerlei bedrijfskosten doorberekend. Je kunt rustig stellen dat Philadelphia KWV heeft leeggezogen.”
De raad van bestuur van Espria heeft volgens Baggerman inmiddels toegezegd dat de periode van bemiddeling van werk naar werk voor de 36 werknemers met vijf maanden wordt verlengd.