Binnenland

„IJsfonteintjes oorzaak vuurwerkramp"

AMSTERDAM (ANP) – De vuurwerkramp in Enschede is mogelijk veroorzaakt door zogeheten ijsfonteintjes, een bepaald soort vuurwerk dat voor het overgrote deel bestaat uit nitrocellulose. Dit buskruittype, ook wel schietkatoen genoemd, is in combinatie met zwaarder vuurwerk zeer explosief. De ijsfonteintjes zijn twee dagen voor de ramp, die zich op 13 mei 2000 voltrok, bij vuurwerkbedrijf SE Fireworks bezorgd.

26 April 2010 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 10:25
Vuurwerkramp Enschede. Foto ANP
Vuurwerkramp Enschede. Foto ANP

Het ging om een geheim transport, afkomstig uit Denemarken, dat deel uitmaakte van parallelle handel in vuurwerk door personeel van SE Fireworks, achter de rug van een van de directeuren van SE Fireworks om, schrijft misdaadjournalist Simon Vuyk in zijn boek De waarheid achter de vuurwerkramp, dat dinsdag verschijnt.Door de verwoestende explosies bij SE Fireworks kwamen 23 mensen om het leven, vielen honderden gewonden en werd de woonwijk Roombeek weggevaagd.

De tweekoppige directie van het bedrijf werd strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld. Een man uit Enschede werd berecht op verdenking van brandstichting, maar de rechter sprak hem uiteindelijk vrij.

Het boek van Vuyk bevat ook een stevige aanklacht tegen de overheid, die volgens de journalist opzettelijk personen tot zondebok heeft gemaakt om zichzelf uit de wind te houden. De overheid had na een eerder ernstig vuurwerkongeluk – die bij het Culemborgse bedrijf MS Vuurwerk in 1991 – moeten en kunnen ingrijpen bij andere vuurwerkbedrijven in het land, waaronder SE Fireworks.

TNO onderzocht de verwoestende explosie in Culemborg (twee doden, twintig gewonden) en bracht daarover uitvoerig rapport uit. Bij MS Vuurwerk bleek, evenals bij SE Fireworks, gevaarlijk, massaexplosief vuurwerk opgeslagen te liggen. Een van de aanbevelingen van TNO was dat dergelijke bedrijven uitsluitend op veilige afstand van de bewoonde wereld zouden mogen liggen. SE Fireworks opereerde tot de fatale dag ongehinderd midden in een woonwijk.

De overheid had uit het TNO–rapport lering moeten trekken. Toen de ramp in Enschede zich had voltrokken, bleek dat het rapport in archieven is beland en dat er geen enkele actie op is ondernomen.

Het Openbaar Ministerie zal kennisnemen van het boek, liet een woordvoerder weten. „Als er iets in staat dat een ander, nieuw licht op de zaak werpt, dan zullen we het onderzoek naar de ramp heropenen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer