„Breng waterschap onder bij provincie”
De waterschappen kunnen als bestuurlijke organisatie worden ondergebracht bij de provincies. Daarvoor pleit directeur Ploeger van het Interprovinciaal Overleg IPO. De VNG stelt juist voor de krachten van gemeenten en waterschappen te bundelen.
Ploeger stelde vrijdag dat opheffing van de waterschappen een besparing van honderden miljoenen zou opleveren. „Beschouw ons voorstel als een advies aan de toekomstige kabinetsformateur”, zei hij.Vorige maand nog stelde ook het CDA in een rapport over het openbaar bestuur in Nederland voor om de beleidstaken van de waterschappen over te hevelen naar de provincies. Ook verschillende verkiezingsprogramma’s reppen daarover.
Ploeger benadrukt dat de waterschappen hun taken moeten blijven verrichten, maar dat het uit overwegingen van efficiency beter is als de provincies de waterschappen inlijven. „Dan heb je weer een parlementje minder”, aldus de IPO-directeur.
„De 26 waterschappen onderbrengen bij de provincies verheldert hun positie als functionele organisatie en die van de provincie als algemeen en democratisch middenbestuur”, zegt Gelders gedeputeerde Keereweer in een toelichting. De opheffing van de bestuurslaag is volgens Keereweer niet alleen aardig voor de bestuurlijke tekentafel, het levert ook geld op.
Omvorming van het middenbestuur op het terrein van water kan 300 tot 400 miljoen euro kan opleveren, aldus het IPO. Het organiseren van de waterschapsverkiezingen kost 100 miljoen euro.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet er meer in om „de bestuurlijke krachten van waterschappen en gemeenten te bundelen.” Volgens de vereniging zal het beleid zich de komende jaren toespitsen op waterveiligheid, het watersysteem en de afvalwaterketen. „Op deze drie gebieden werken de waterschappen en gemeenten nu al nauw samen.”
De VNG wijst erop dat voor een samengaan met provincies een grondwetswijziging nodig is.
Volgens de VNG is door de krachten van waterschappen en gemeenten te bundelen een bezuiniging te realiseren van 380 miljoen euro per jaar. In tegenstelling tot het voorstel tot fusie met provincies is er bij deze optie geen reorganisatie van de waterschappen en geen grondwetswijziging nodig. Dat levert tijdswinst en een besparing van kosten op, aldus een woordvoerder van de VNG.