Buitenland

„Longziekte in China en SARS zijn dezelfde ziekte”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag geconcludeerd dat een longontsteking in China en een geheimzinnige griepachtige ziekte die zich behalve in Azië op drie andere continenten heeft gemanifesteerd vermoedelijk dezelfde zijn. Het wereldwijde dodencijfer van de epidemie is inmiddels gestegen tot ten minste 53.

AP
27 March 2003 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:13

De Chinese autoriteiten zeiden dat de ziekte in China sinds november vorig jaar aan ten minste 34 mensen het leven heeft gekost, 31 in de zuidelijke provincie Guangdong en 3 in Peking. Honderden mensen zijn ziek geworden. Eerder meldde Peking dat in Guangdong slechts 5 personen aan de ziekte waren overleden.

WHO-medewerkers bevestigden dat de symptomen en de manier van verspreiding van de ziekte in China dezelfde lijken te zijn als die van ”severe acute respiratory syndrome” (SARS), waardoor elders bijna 500 mensen ziek zijn geworden en 18 zijn gestorven - 10 in Hongkong, 4 in Vietnam, 3 in Canada en 2 in Singapore.

WHO-arts Meirion Evans, die onderzoek deed in Guangdong, zei dat alles erop wijst dat het gaat om dezelfde ziekte. Evans verklaarde dat het beeld steeds completer wordt. Hij noemde het „geen goed nieuws voor de patiënten, maar belangrijk voor ons begrip van de ziekte.” De WHO en Taiwan roepen China op tot betere samenwerking om de ziekte te bestrijden.

In Singapore en Hongkong zijn inmiddels veel peuterspeelzalen en scholen gesloten. Singapore meldde woensdag zijn eerste 2 dodelijke slachtoffers. Ruim 700 mensen zijn er in quarantaine geplaatst. In Hongkong zijn 10 doden gevallen. Veel mensen gaan er met een kapje voor de mond de straat op. In Canada zijn enkele tientallen mensen in quarantaine gesteld, nadat het vermoedelijke aantal besmettingsgevallen in Ontario van 10 was opgelopen tot 18.

Aangenomen wordt dat de ziekte zich vanuit Hongkong heeft verspreid naar Singapore, Vietnam en Canada. De vermoedelijke verspreiders zijn mensen die vorige maand hebben gelogeerd op de negende verdieping van het Metropole Hotel in Hongkong, waar een besmette hoogleraar uit China te gast was. Een krant in Hongkong, de South China Morning Post, meldde dat de hoogleraar atypische longontsteking had behandeld bij patiënten in China voordat hij naar Hongkong reisde. Hij overleed daar begin maart.

Chinese functionarissen meldden aanvankelijk 305 ziektegevallen. Een woordvoerster van de stad Guangzhou zei echter dat er eind februari in de provincie 792 gevallen van atypische longontsteking waren, met 680 in de hoofdstad. Zij voegde hieraan toe dat het dodencijfer eind februari stond op 31. Bovendien waren de afgelopen maand in Peking 3 mensen aan de ziekte gestorven.

De Duitse autoriteiten meldden woensdag een nieuw geval, een 72-jarige man in München die vorige week uit Hongkong was teruggekeerd. In Frankfurt worden sinds half maart 3 patiënten uit Singapore behandeld, die volgens de artsen vermoedelijk volledig zullen herstellen.

De gezondheidsautoriteiten in Canada hebben mensen die de afgelopen tien dagen een ziekenhuis in Toronto hebben bezocht, gevraagd om vrijwillig in quarantaine te gaan. Zij zouden tien dagen na hun laatste bezoek thuis moeten blijven en een mondkapje moeten dragen. In het ziekenhuis is een patiënt overleden die verschijnselen vertoonde van de longziekte SARS. De autoriteiten hopen op deze manier de uitbraak van SARS tegen te gaan. Mogelijk gaat het om duizenden mensen die nu thuis moeten blijven. In Canada zijn tot nu toe 3 mensen aan de aandoening overleden. In de provincie Ontario zijn zeker 23 verdachte gevallen, zeker 30 mensen worden geobserveerd.

Een Frans militair vliegtuig haalt voor het einde van de week het Franse medisch personeel op van het Vietnamees-Franse hospitaal in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Die beslissing is gevallen na de opname van een Franse arts in een ziekenhuis bij de Franse stad Lille. De arts, die in Hanoi heeft gewerkt, vertoont verschijnselen van SARS. De zieke arts kwam begin deze week terug uit Hanoi. In zijn koffer zat een urn met de as van een overleden collega die was overleden nadat hij in contact was geweest met patiënten die leden aan de mysterieuze ziekte. Ook een Franse verpleegster uit het ziekenhuis in Hanoi stierf eerder deze maand.

Frankrijk stuurde deze week nog een hulpteam naar Hanoi. Kennelijk heeft het team weinig kunnen uitrichten en is nu beslist tot repatriëring.

De in het ziekenhuis bij Lille opgenomen arts zweeft op de rand van leven en dood. Hij heeft ernstige ademhalingsproblemen en hoge koorts. Hij landde begin deze week op een vliegveld bij Parijs en nam daarvandaan een taxi naar Noord-Frankrijk. Met grote moeite is de taxichauffeur gevonden, die inmiddels ook wordt geobserveerd. Hetzelfde staat het terugkerende medische team uit Hanoi te wachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer