Economie

Voor veel bedrijven geen vuiltje aan de lucht

De koersen van de aandelen van luchtvaartmaatschappijen gingen vrijdag omlaag als gevolg van de aswolk, die na een uitbarsting van een vulkaan op IJsland boven een groot deel van Europa hing, maar andere bedrijven lijken er garen bij te spinnen. Gestrande luchtreizigers zochten vrijdag koortsachtig naar alternatief vervoer, of een hotel.

ANP/DPA
16 April 2010 19:04Gewijzigd op 14 November 2020 10:21
Vulkaanuitbarsting IJsland. Foto EPA
Vulkaanuitbarsting IJsland. Foto EPA

Topman Peter Hartman van KLM schat de schade voor zijn maatschappij op 5 tot 10 miljoen euro per dag, als gevolg van het uitvallen van vluchten en het vergoeden van kosten voor gestrande passagiers. Hij ziet dit als een „bedrijfsrisico".Eurocontrol, de organisatie die de luchtvaart boven Europa in goede banen moet leiden, zei dat 17.000 vluchten vrijdag niet door zouden kunnen gaan, oftewel 60 procent van alle vluchten boven Europa. Niet alleen op Schiphol werden vluchten gecanceld, ook op de drie grootste luchthavens van Europa: Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulle en Frankfurt.

EU–commissaris Siim Kallas van Transport zei dat de gestrande luchtreizigers recht hebben op een vergoeding, zelfs bij de uitzonderlijke situatie zoals die is ontstaan door de aswolk. De luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht hun ticket om te boeken of het ticket te vergoeden.

Volgens Münchener Rück, de grote Duitse herverzekeringsmaatschappij, zijn luchtvaartmaatschappijen niet verzekerd tegen stremmingen zoals die van nu. Volgens herverzekeraars is de situatie te vergelijken met uitstel van een vlucht wegens dichte mist.

Reisorganisaties werden platgebeld door mensen die wilden weten of hun vakantie door kon gaan en vakantiegangers die al op hun bestemming waren wilden weten hoe het zat met hun vlucht terug.

Ook het vrachtverkeer werd getroffen door de stremmingen. Volgens een woordvoerder van EVO, de organisatie die de belangen van vervoerders behartigt, is bederfelijke waar als bloemen, fruit en groente verloren gegaan en dat geldt ook voor grondstoffen voor de farmaceutische industrie. Hij raamt de schade op enkele tientallen miljoenen euro’s per dag. Magazijnen in de omgeving van Schiphol puilen nu al uit en het zal zeker twee weken duren voordat een inhaalslag is gemaakt voor de vluchten die nu al zijn uitgevallen.

Het uitvallen van vluchten leidde tot grotere drukte elders. Gestrande luchtreizigers zochten naar alternatieven. Die vonden ze voor een deel bij de trein. Een woordvoerster van NS zei dat donderdag, toen de vliegtuigen voor het eerst aan de grond bleven, een recorddag was met 50 procent meer passagiers in internationale treinen.

NS zette vrijdag extra treinen in. Treinen naar Londen waren volgeboekt. De Britse veerbootmaatschappij P&O Ferries riep vrijdag extra personeel op, nu de verbinding van het continent met het Verenigd Koninkrijk door de lucht was afgesloten. Een woordvoerder zei dat het bedrijf er alles aan deed om voorbereid te zijn op een stormloop. Ook de internationale busdienst Eurolines werd overstelpt door mensen die aanklopten voor een reis naar Engeland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer