Binnenland

„Dankbaarheid” voor rol in Geldermalsen

Een SGP’er in hart en nieren neemt na 27 jaar afscheid van de gemeentepolitiek. Arie van Doorn (54) legt binnenkort zijn wethoudersfunctie neer. „Dankbaarheid overheerst.”

André Bijl
15 April 2010 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 10:20

Tien jaar zat hij voor de SGP in de gemeenteraad, twaalf jaar was hij wethouder. Hoewel hij woensdag afscheid nam, blijft Van Doorn nog in functie totdat het nieuwe college van B en W wordt geïnstalleerd.De inwoner van Meteren raakte bijna dertig jaar geleden betrokken bij de politiek. De 54-jarige bestuurder vertelt het op de manier zoals Geldermalsen hem leerde kennen. Rustig, bedachtzaam, met pretlichtjes in de ogen, een glimlach op zijn blozend gelaat. „De hele familie Van Doorn zit in het fruit. Na een verjaardagsfeest waarop alleen over fruit werd gesproken zei ik: „Ik zou me best wat willen verbreden.” De week daarop was er een avond van de SGP-kiesvereniging. Ik ben gegaan en toonde blijkbaar betrokkenheid, want ik werd al gauw aan mijn jasje getrokken. Ik heb er nooit spijt van gekregen.”

Deskundig

De destijds schuchtere, verlegen jongeman ontwikkelde zich tot een deskundig raadslid. Later, als wethouder, groeide hij uit tot een bestuurder met een enorme dossierkennis. Volgens velen is Van Doorn een slim onderhandelaar. Rechtlijnig, maar ook humoristisch en aimabel. „Het wethouderschap was een uitdaging. Visie ontwikkelen, tegenstanders overtuigen, lastige klussen klaren, beleid aanpassen als er geen draagvlak is, maar ook: staan voor je mening. Dat ga ik missen.”

De SGP’er wilde altijd openstaan voor geluiden uit de bevolking. „Ambtenaren moeten zich aan regels houden, een bestuurder heeft de mogelijkheid de menselijke kant mee te laten wegen”, zei hij ooit. Dat vindt hij nog altijd. „Regels zijn nodig om dingen in goede banen te leiden; ze mogen redelijke verzoeken niet in de weg staan.”

Van Doorn noemt zichzelf „een SGP’er in hart en nieren. Het beginsel van de partij trekt me. Gods Woord tot meerdere erkenning brengen in het maatschappelijk leven. Proberen om God lief te hebben boven alles en de naaste als jezelf. Niet door mooie praatjes, maar tastbaar; vervlochten in handel en wandel. In de omgang met collega’s, ambtenaren en inwoners. Ik heb geprobeerd dat, met gebrek, te doen.”

De scheidend wethouder schetst het dilemma van de SGP-bestuurder. „Je bent als wethouder soms verantwoordelijk voor dingen waar je absoluut niet achter kunt staan. Ik ben daar nooit voor weggelopen; heb wel m’n eigen geluid laten horen. Wat het moeilijkste was? De opheffing van het bordeelverbod. We moesten in Geldermansen zorgen voor de mogelijkheid van een bordeel. Ik heb me toen afgevraagd of ik wethouder kon blijven. Ik heb de opdracht uitgevoerd, maar geprobeerd mijn identiteit te bewaren. Dat leidde tot een constructie waarmee de drempel om een bordeel in Geldermalsen te vestigen, zo hoog mogelijk werd gemaakt.”

Twaalf jaar wethouderschap; het heeft veel van Arie van Doorn gevraagd. „Ik had een zware portefeuille. Het wethouderschap vraagt alles van je. Soms te veel. Ik kwam te weinig toe aan dingen die ook verrijkend zijn. Ik wil meer thuis zijn bij vrouw en kinderen. Daarom heb ik besloten te stoppen.”

Aan de kant

Z’n timing lijkt perfect, want er gaat veel veranderen in Geldermalsen. Dorpsbelangen, VVD en D66 hebben als verkiezingswinnaars de oude garde –PvdA, CDA en SGP– aan de kant geschoven en slaan nieuwe wegen in. Van Doorn onthoudt zich van een oordeel. „Ik ben dankbaar dat de SGP de afgelopen jaren invloed heeft gehad op tal van ontwikkelingen. In het onderhouden van Gods geboden ligt grote loon. Daar valt zegen op te verwachten. Dat geldt ook voor het nieuwe bestuur.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer