„Capaciteit politie niet onuitputtelijk”
Hij wil een maatschappelijke discussie over de aanvaardbaarheid van de hoge kosten voor één potje voetbal. En hij vreest onbeheersbare gevechten tijdens de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord, op 25 april. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de christelijke politievakbond ACP is er niet gerust op.
Van de Kamp zwengelde deze week het debat aan over de vraag of de maatschappij moet opdraaien voor de kosten van het voetbal. Op zondag 25 april speelt de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord in het eigen stadion de Kuip tegen de Amsterdamse tegenvoeter Ajax.De Telegraaf becijferde zondag dat deze ontmoeting de maatschappij 1 miljoen euro gaat kosten, onder andere om de politie-inzet te betalen. Deze week kwam Van de Kamp op 2 à 2,5 miljoen.
„Vergeet niet wat de voorbereiding en de materiële inzet kosten”, zegt hij. In totaal zullen zo’n 1200 politiemensen worden ingezet. „Let wel, deze mensen hadden geen reguliere dienst, dus zijn extra ingeschakeld. Dat kost veel meer.”
Onderdeel van de 1200 politiekrachten zijn 10 pelotons mobiele eenheid (zo’n 500 man) die de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb inzet. De gemeente Amsterdam houdt rekening met de inzet van een tot drie pelotons, afhankelijk van de vraag of Ajax de beker wint. Ook de huldiging leidt vaak tot ongeregeldheden.
Van de Kamp en anderen hebben al eerder de vraag opgeworpen of de maatschappij de politie-inzet voor grote evenementen, waaronder voetbalwedstrijden, moet blijven betalen. Hij vindt dat dit debat nu moet worden gevoerd, niet het minst in de Tweede Kamer. „De capaciteit van de politie is niet onuitputtelijk.” De Telegraaf becijferde dat de betrokken wedstrijd 80.000 manuren kost, ofwel acht manjaren.
Vanouds zijn ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord beladen. De historische spanning tussen de hoofdstad en de economische hoofdstad van Nederland ontaardt in de voetbalwereld soms tot regelrechte veldslagen tussen extreme supporters van deze clubs, de zogenaamde hooligans.
Berucht is de ”slag bij Beverwijk”, het uit de hand gelopen gevecht tussen beiden groepen op 23 maart 1997. Bij het korte treffen werd Ajacied Carlo Picornie met een klauwhamer geraakt, waardoor hij overleed. Ook brandden diverse auto’s uit en nam de politie veel wapens in beslag.
Van de Kamp is niet gerust op de goede afloop van de bekerfinale. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam besloot dat slechts 10.000 supporters van beide clubs het stadion mogen binnenkomen. De overige 45.000 kaarten zouden door de landelijke voetbalbond KNVB worden verkocht.
Ajax besloot daarop met slechts 7700 supporters te komen. Woensdag maakte de KNVB bekend dat de bond stopt met de verkoop van de ‘neutrale kaartjes’. Het was te moeilijk om een ”veilige groep” voor de kaarten te krijgen.
Politievoorman Van de Kamp vraagt zich af of de bekerfinale met deze ingrediënten beheersbaar is. „Die 1200 man is genoeg als iedereen in het stadion zou zitten. Het is echter nu al duidelijk dat grote groepen supporters niet zullen worden toegelaten. Waar gaan die dan naartoe en wat gaan ze doen? Als zij zich over de stad verspreiden, is de situatie duidelijk niet meer beheersbaar.”
Voor de politievoorman zit er nog een bestuurlijke kant aan de zaak. Het is voor hem de vraag wat Aboutaleb als korpsbeheerder heeft gedaan met de adviezen die de politie hem heeft gegeven. Hij vermoedt dat de burgervader heel anders heeft besloten dan de kant die de adviezen op wezen, zoals het spelen zonder publiek, al dan niet in twee sessies. Van de Kamp ziet de bui al hangen. „Stel dat het niet goed gaat, dan wijst iedereen naar de politie.”
Burgemeester Aboutaleb maakt vandaag bekend welke maatregelen hij neemt om rellen te voorkomen.