Langer zwangerschapsverlof kost 140 miljoen
Twee weken langer zwangerschapsverlof, zoals de Europese Commissie wil, kost 140 miljoen euro extra. Dit zullen vooral werkgevers voelen. Zij betalen de premies voor het WW-fonds, waaruit in Nederland zwangerschaps- en bevallingsverlof wordt gefinancierd.
Dit blijkt uit een brief van demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer over het voorstel van de Commissie voor een nieuwe richtlijn van achttien weken zwangerschapsverlof. Het Europees Parlement was begin dit jaar tijdens een eerste bespreking positief over het voorstel.In Nederland heeft nu een werkneemster voor en na de bevalling recht op in totaal zestien weken verlof. Donner heeft zich altijd verzet tegen een verlenging hiervan, omdat in zijn ogen niet is aangetoond dat het nodig is om de gezondheid van moeder en kind te beschermen.
Na zwangerschapsverlof is in Nederland volgens de minister sprake van „slechts 4 procent ziekteverzuim” om redenen die samenhangen met de bevalling. Voor deze vrouwen geldt volgens hem ook een vangnet in de Ziektewet, waarbij werkgevers de kosten van de loondoorbetaling bij ziekte kunnen declareren bij uitkeringsinstituut UWV.
Bovendien denkt Donner niet dat meer vrouwen aan het werk gaan door een ruimer zwangerschapsverlof. Volgens hem is het in ons land al vanzelfsprekend dat moeders werken. Na de geboorte van het eerste kind stopt volgens hem „slechts 10 procent” van de vrouwen met werken.
In plaats van langer zwangerschapsverlof denkt de CDA-bewindsman dat het flexibeler maken van regelingen voor ouderschapsverlof, arbeidstijden en werkplek vrouwen beter helpt werk en privé te combineren. Hij werkt hier al enige tijd aan.
Donner laat op verzoek van CDA/Kamerlid Van Hijum nog wel onafhankelijk onderzoek doen naar de kosten en baten van langer zwangerschapsverlof. Van Hijum spreekt van serieuze signalen van verborgen ziekteverzuim en zei dat vrouwen extra vrije dagen opnemen, omdat ze zich voor en/of na de bevalling niet fit genoeg voelen om te werken. Dit kost werkgevers net zo goed geld volgens het Kamerlid.
Een mogelijke toevoeging van vaderschapsverlof aan de Europese plannen wijst de minister ook af. Dit zou ongeveer 235 miljoen euro kosten, terwijl er al ouderschapsverlof bestaat.