Kerk & religie

„ Jullie zijn het zout, het licht, de stad op de berg”

Vanuit de wijde omgeving komen ze naar Apeldoorn: jongeren uit verschillende kerken. Voor een gezellige, maar vooral ook appellerende avond.

14 April 2010 11:17Gewijzigd op 14 November 2020 10:19
APELDOORN – De avonden van Jij daar!, onder andere in Apeldoorn, richten zich „op de jeugd van reformatorisch Nederland in de leeftijd van 15 tot 30 jaar.” Foto’s VidiPhoto
APELDOORN – De avonden van Jij daar!, onder andere in Apeldoorn, richten zich „op de jeugd van reformatorisch Nederland in de leeftijd van 15 tot 30 jaar.” Foto’s VidiPhoto

De jonge mensen die op deze avond scholengemeenschap Sprengeloo binnenstappen, krijgen allemaal een hand van Jeannette Pleiter: „Welkom! Een gezegende avond gewenst.” Ze is een van degenen die verantwoordelijk zijn voor de Apeldoornse tak van de Jij daar!-avonden.Het begrip ”jongeren” blijkt rekkelijk. Naast meisjes van amper 13 jaar zijn er ook volwassenen en ouderen op de avond afgekomen. „Ik ken de spreker van vroeger. Ik wilde hem wel eens horen”, zegt een man van boven de 50. Een vrouw uit Apeldoorn heeft een aantal asielzoekers meegenomen. „Het is hier heel laagdrempelig voor hen.”

Voordat het programma begint, is er koffie. Op het podium maakt de muziekgroep –elektrische piano, gitaar en meisje met microfoon– zich klaar voor de ”voorzang”. Om tien voor acht klinken twee opwekkingsliederen: ”Hij kwam bij ons, heel gewoon” en ”U stierf voor mij, mijn Jezus”. Toepasselijk op deze avond voor Goede Vrijdag.

Lantaarntjes met kaarsen op de treden naar het podium zorgen voor een intieme sfeer. De halfduistere zaal is met een kleine 300 mensen goed gevuld. Gastheer Koos de Jong bedankt de jongeren voor de liefde die hij de achterliggende moeilijke periode heeft ervaren. „We zijn er voor jullie. We bidden elke dag voor jullie.”

De „indringende Schriftlezing” is uit Lukas 23. De Jong: „Het grootste moment in de wereldgeschiedenis is niet de Tweede Wereldoorlog of wat Obama doet, maar wat er op Golgotha gebeurt. Daar is betaald voor de hele wereld, ook voor jouw zonden.”

Psalm 40 vers 4 en 8 klinkt vervolgens gedragen, niet-ritmisch. „We bidden vanavond een rechtstreeks gebed uit de Bijbel: Psalm 51, ietsjes aangepast”, aldus de gastheer. Direct aansluitend zingt de zaal, ietwat aarzelend, het lied ”Zie, hoe Jezus daar loopt in Jeruzalem”.

Tijd voor „de knuffel”: iedereen moet even kennismaken met degene die bij hem in de buurt zit.

Na het ”clublied” (”Als een hert”) is het woord aan Arjen ten Brinke, die zich in 2007 met zijn gezin in de Haagse vinexwijk Wateringse Veld vestigde. ”Twee benen in de modder” is het thema. „Zoals je geboren wordt, zit je midden in de modder”, houdt de evangelist de zaal voor. „Het is de bedoeling dat je eruitgehaald wordt of eruitstapt. „Sta op”, zegt de Vader, „doe het vooral vanavond. Ik wacht net zolang tot je komt.””

Maar dan begint pas het „echte werk”, aldus de evangelist. „Komen tot Jezus is het begin van de reis met God. Hij stuurt je terug naar de modder. Deel de liefde van Jezus met iedereen. Jullie zijn het zout, het licht, de stad op de berg. Niet weggefrommeld in een zuil, maar midden in de modder. Hoe? Door relaties, door je leven met anderen te delen. Hoe je dat kunt? Stem af op de Geest, verwacht het van Hem, dan gaan er deuren open.”

Pauze. Erik Brouwer (18), student in Amsterdam, is er voor het eerst. Hij vindt het leeftijdsverschil hier „bizar.” Volgens hem laten deze avonden zien dat kerken „steken laten vallen.” Peter de Jong (19) uit Kampen is er „om van God te horen en Hem te loven en te prijzen.” Hij ziet de avonden niet als concurrent van het jeugdwerk van zijn eigen gemeente. Dat beaamt een meisje uit Nunspeet. „Dit is extra. En ik houd erg van muziek.”

Om halftien begint het tweede gedeelte: zingen, Bijbelgedeelte, voorbede, vragenhalfuurtje, Ten Brinke toezingen, afsluiting. Na het slotlied, ”Daar juicht een toon”, kunnen de jongeren nog even blijven voor het vrije zingen. Een frituurlucht trekt door het gebouw. Pas na twaalven verlaat de laatste medewerker het Sprengeloo.

Op tal van plaatsen in het land worden, meer of minder regelmatig, bijeenkomsten voor christelijke jongeren georganiseerd. Door een jeugdbond, door een plaatselijke gemeente, of als particulier initiatief. In een serie artikelen zoomt deze krant in op het verschijnsel jongerenavonden. Vandaag deel 5: op bezoek bij Jij daar! in Apeldoorn. Vrijdag deel 6.


De motor achter de avonden van de stichting Jij daar! is Koos de Jong uit Doorn. Op vrijwel elke Jij daar!-avond is de ex-diskjockey de gastheer.

Hoe zijn de avonden ontstaan?

„Het begon veertien jaar geleden bij mij thuis. Kerkelijke jongeren kwamen bij elkaar om over het geloof te spreken. De groep groeide. We moesten uitwijken naar het gebouw De Lindenhorst, bij Doorn. Later kwamen we in het Revius Lyceum in Doorn terecht. Ook op andere plaatsen startten we met avonden: in Twello (nu Apeldoorn) en Veenendaal. Daarnaast ontstonden in Doorn Levensbronavonden en een Zingkring op zaterdagavond. Ook verzorgen we al jaren avonden over popmuziek.”

Welke jongeren komen op Jij daar!-avonden af?

„We richten ons op de jeugd van reformatorisch Nederland in de leeftijd van 15 tot 30 jaar. Bewust willen we niet in het vaarwater van de kerkelijke jeugdverenigingen gaan zitten. We benadrukken altijd: Wij zijn geen kerk. We zijn dan ook zuinig op de kerkgenootschappen. De sprekers die we uitnodigen vertegenwoordigen de breedte van kerkelijk Nederland: van ds. Budding tot ds. Bottenbley.”

Hebben de avonden een commercieel karakter?

„Nee. De kosten die we maken, 1100 euro per avond en zo’n 90.000 euro op jaarbasis, proberen we met collectes te dekken. De hele organisatie wordt draaiende gehouden door zo’n 170 vrijwillgers.”

Wat als Koos de Jong wegvalt?

„Ik ben laatst drie maanden uit de running geweest. Toen ging alles gewoon door. We zijn op zoek naar mensen die ook als gastheer kunnen optreden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer