Vragen over vaccinatie en besmette melk
Vaccineer alle melkgeiten en -schapen, zegt minister Verburg (Landbouw). Kunnen boeren niet beter even wachten? vragen verschillende Kamerleden zich af.
„Als ik boer was”, zei Kamerlid Ormel (CDA) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over Q-koorts, „zou ik wachten tot na half mei voor ik mijn geiten liet vaccineren.” Half mei komt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) met meer informatie over het vaccin.Twijfel rond vaccinatie is minister Verburg een doorn in het oog – het middel speelt een belangrijke rol in het duurzame pakket van maatregelen tegen Q-koorts. Vaccinatie leidt niet tot besmetting van een bedrijf, benadrukte Verburg donderdag. En niet-vaccineren leidt tot sancties. Wie zijn dieren niet laat enten voor 1 juni, mag daarna niet fokken.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch meldde vorige week dat de bacterie Coxiella burnetii, die Q-koorts veroorzaakt, na vaccinatie van dieren in de melk kan terechtkomen. Kamerleden wilden donderdag weten of schijnbesmettingen mogelijk zijn (geweest), en of het verantwoord is bedrijven op dit moment te ruimen als besmetting blijkt uit een tankmelktest. VVD-Kamerlid Snijder-Hazelhoff kondigde een motie aan.
Verburg wees erop dat tussen de vaccinatie en de tests van LNV voldoende tijd zit, waardoor de sporen van het vaccin bij de tweede test verdwenen zijn. Ze gaf ook aan dat, zelfs al zou op dit moment uit een tankmelktest na vaccinatie besmetting blijken, ruimen niet aan de orde is. Alleen niet-drachtige dieren worden gevaccineerd en alleen drachtige geruimd, maar die zijn er niet meer.
De Kamerleden Cramer (ChristenUnie) en Van der Vlies (SGP) vroegen zich af of er niet iets te doen is aan het levenslange fokverbod voor achtergebleven dieren op besmette boerderijen. Cramer pleitte voor herhaaldelijk testen. Van der Vlies: „Deze bedrijven zijn geamputeerd qua bedrijfsvoering. Je parkeert de achtergebleven dieren op een dood spoor.”
Volgens Verburg valt er niet te tornen aan dít fokverbod. Jonge dieren op een besmet bedrijf kunnen de bacterie bij zich hebben, zonder dat die via een test zichtbaar wordt, aldus de landbouwminister. „De bacterie kan zich in het dier verstoppen.”
Kamerlid Thieme (Partij voor de Dieren) vindt versoepeling van de maatregelen rond Q-koorts –vanaf juni– te vroeg. Oorzaken van én oplossingen voor het probleem zijn nog te onduidelijk, meent zij. „Ik kan mijn oren niet geloven als ik hoor dat het CDA zo snel mogelijk weer stallen vol wil gaan fokken.” Thieme vindt dat de veehouderij drastisch hervormd moet worden.
Minister Klink (Volksgezondheid) ziet een patroon „dat voorzichtig duidt op afname” van Q-koortspatiënten. De eerste drie maanden van dit jaar waren er volgens het RIVM 94 meldingen van mensen met Q-koorts. Het aantal zieken lijkt minder snel toe te nemen dan vorig jaar. In 2009 waren dat er in dezelfde periode nog 165. Bovendien steeg het aantal toen in maart nog met 109, aldus Klink. In maart 2010 zijn vooralsnog twaalf ziektegevallen bekend.
Het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis opent maandag een polikliniek voor mensen met Q-koorts, meldde de instelling donderdag. Het ziekenhuis is na het Jeroen Bosch Ziekenhuis het tweede Nederlandse ziekenhuis dat een speciale kliniek voor Q-koorts opent.