Binnenland

„Patiënt sterft op plek waar hij wil”

Toen hij achttien jaar geleden als verpleeghuisarts begon, was dat een negatieve keuze. Kees Goedhart (45) wilde eigenlijk huisarts worden, maar werd door privé-omstandigheden gedwongen een rustiger baan in het verpleeghuis te zoeken. Inmiddels is hij een drukbezet baasje, spin in het web van de palliatieve zorg in Rotterdam.

Gijsbert Wolvers
25 March 2003 12:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:13

Goedhart, arts van het protestants-christelijke verpleeghuis Pniël in Rotterdam, heeft een wel heel bijzondere persoonlijke motivatie om zich in te zetten voor palliatieve zorg. „Ik heb twee dochtertjes gehad die aan een ziekte zijn overleden. De eerste is op een heel nare manier gestorven, de tweede kon rustiger overlijden. Ik weet dus uit ervaring hoe belangrijk goede symptoombestrijding is. Ik kan me dan ook verplaatsen in het verdriet, het lijden en de machteloosheid die ik in de palliatieve zorg tegenkom. Dit is uiteindelijk een persoonlijke drijfveer geworden om mij in te zetten voor goede zorg aan stervenden.”

De tweede motivatie voor het verlenen van palliatieve zorg is Goedharts christen-zijn. „Zorg voor het kwetsbare, in navolging van Christus. Hij zei: Ga uit buiten de legerplaats. In die ontmoetingen kan ik soms iets delen van de hoop die in mij is. Deze motivatie vindt haar ideale voorbeeld uiteraard in de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.”

Goedharts baan als verpleeghuisarts ontwikkelde zich tot een dynamisch geheel, waarbij de palliatieve zorg zijn bijzondere aandachtsgebied is. „Doordat veel verpleeghuiszorg nu in zorgcentra wordt gegeven, komen wij vaak buiten ons eigen huis. Daarnaast is Pniël verantwoordelijk voor tien verpleeghuisbedden in het Havenziekenhuis.”

De arts is ook medeverantwoordelijk voor de eenheid van vijf bedden voor palliatief-terminale zorg in Pniël. Daar komen patiënten vanuit het ziekenhuis of rechtstreeks vanuit huis. Zij kunnen niet meer thuis worden verpleegd omdat de zorg te zwaar of te ingewikkeld wordt voor de familie en de thuiszorg.

Als een van de doelen van palliatieve zorg ziet Goedhart dat de patiënt daar kan overlijden waar hij zelf wil. „En dat is toch meestal thuis. Wij hebben in Rotterdam daarom drie mobiele palliatieve teams van verpleegkundigen en artsen. Huisartsen en andere hulpverleners kunnen die raadplegen bij vragen op het gebied van de palliatieve zorg.”

Week 12 2003 is de eerste Week van de Palliatieve Zorg. Dit is de tweede aflevering in een serie over betrokkenen bij de zorg voor stervenden. Vandaag: de verpleeghuisarts.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer