„Tussenschoolse opvang snel regelen”
CDA en PvdA willen dat binnen vier jaar alle basisscholen in Nederland tussen de middag opvang aanbieden voor hun leerlingen. Beide ouders zijn dan beter in de gelegenheid de hele dag buitenshuis te werken.
Dat verklaarden CDA-kamerlid mevrouw Ferrier en PvdA-kamerlid mevrouw Bussemaker maandag in Den Haag tijdens de slotbijeenkomst van de stuurgroep dagindeling.
Een van de aanbevelingen van de stuurgroep is om „het overblijfvraagstuk met voorrang” op te lossen. Tal van scholen bieden op dit moment geen mogelijkheid voor kinderen om over te blijven. De stuurgroep vindt dat ouders het recht moeten krijgen hun kind tussen de middag op school te laten.
„Bij alle scholen moet over vier jaar de tussenschoolse opvang zijn geregeld”, aldus het PvdA-kamerlid Bussemaker. Ze zal bij haar politiek leider, Bos, sterk aandringen dit punt te regelen tijdens de kabinetsformatie. Bij het CDA zal daartegen geen weerstand bestaan. „We moeten het punt van de tussenschoolse opvang nu snel in wetgeving regelen”, aldus CDA-kamerlid Ferrier.
De stuurgroep dagindeling beveelt niet alleen aan om tussen de middag, maar ook voor en na schooltijd meer mogelijkheden te creëren om leerlingen op te vangen. Dat kan onder andere door sportieve, culturele en educatieve activiteiten aan te bieden. Ouders moeten daar wel voor betalen. „De brede school is aantrekkelijk voor kinderen, makkelijk voor ouders”, zo staat in het eindrapport te lezen.
De stuurgroep wil dat werkgevers zich ook aanpassen. Zo moeten er meer zogenaamde moedercontracten komen, waarbij de werktijden van de moeder zijn aangepast aan de schooltijden en vakanties van de kinderen.
De slotbijeenkomst van de stuuurgroep dagindeling betekent het eind van vier jaar experimenteren met modellen om werken en zorg voor kinderen te combineren. In totaal zijn er 140 experimenten gehouden. Tweederde daarvan is geslaagd, zo concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport dat maandag tijdens de bijeenkomst is gepresenteerd.
Staatssecretaris Phoa van Emancipatie en Familiezaken vindt dat de experimenten aantonen dat er nog veel moet gebeuren en hoopt dat het volgende kabinet daar mee doorgaat. Hij wil dat in heel Nederland „een wervelende emancipatiedans” ontstaat.