Binnenland

Bond: Stuur politie landelijk aan

Politiebond ACP wil dat de politie efficiënter gaat werken met behulp van een landelijke aansturing. Ook moeten de administratieve lasten omlaag.

Binnenlandredactie
31 March 2010 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 10:14
Politiebond ACP wil dat de politie efficiënter gaat werken met behulp van een landelijke aansturing. Ook moeten de administratieve lasten omlaag. Foto ANP
Politiebond ACP wil dat de politie efficiënter gaat werken met behulp van een landelijke aansturing. Ook moeten de administratieve lasten omlaag. Foto ANP

Dat schrijft de bond in een gisteren gepresenteerd plan voor veranderingen die in zijn ogen zouden moeten worden doorgevoerd in het beleid voor de politie en veiligheid.De ACP wil bovendien dat de kosten van inzet bij het betaald voetbal en andere grote evenementen worden doorberekend aan de organisatoren. Ook moet het aantal korpsen worden verminderd. Verder moet een betere samenwerking en afstemming met andere diensten zoals openbaar ministerie en rechterlijke macht bijdragen tot een verbetering van veiligheid voor „dezelfde prijs.” De ACP wil geen bezuinigingen bij de politie.

Volgens de ACP moet er een ministerie van Veiligheid komen, een samenvoeging van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en eventueel Defensie. „Die moet leiden tot meer samenwerking en afstemming tussen alle partijen die werken aan vrede en veiligheid”, stelt voorzitter Van de Kamp van de ACP. „Hierbij kan worden gedacht aan veiligheidsdiensten, inspecties, FIOD en toezichthoudende organisaties van gemeenten.”

De Haarlemse burgemeester en korpsbeheerder Schneiders, voorzitter van het genootschap van burgemeesters, is tegen de plannen van de ACP. Dat zei hij gisteren bij de installatie van Jannine van den Berg als nieuwe korpschef van Kennemerland. „Als het beheer van de politie op nationaal niveau komt, dreigt een verrommeld politiebestel, waarbij verantwoordelijkheden versnipperd raken. De politie zal dan steeds verder van de gemeente afstaan”, aldus Schneiders.

Volgens Schneiders is het geen goed idee dat de politie nationaal wordt aangestuurd. „Je krijgt dan een politie met een sterk justitiële inslag. Mijn hoop is gevestigd op Cohen en Pechtold, die beiden burgemeester en korpsbeheerder zijn geweest. Veel partijen in de Tweede Kamer zijn voor een nationale politie, waardoor de burgemeesters het beheer kwijt dreigen te raken.” Cohen, beoogd lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni, was burgemeester van Amsterdam. Pechtold, kandidaat-lijsttrekker van D66, vervulde die functie in Wageningen.

Onder druk van de bezuinigingen wordt de politie steeds verder opgeschaald, zegt Schneiders. Hij vraagt zich af of dat wel zo efficiënt is als gedacht wordt. „Het is ook een dure operatie.” De meeste zorg heeft de burgemeester dat het Rijk steeds meer prestatieafspraken gaat maken met de korpsen, die vervolgens niet zelf kunnen kiezen hoe ze gaan bezuinigen.

„Als korpsbeheerders dreigen we straks aan een touwtje te hangen van de minister van Binnenlandse Zaken. Dat zal leiden tot incidentenpolitiek. Als er dan iets gebeurt in bijvoorbeeld Gouda, zal de minister naar de Kamer worden geroepen en zullen partijen pleiten voor landelijke maatregelen. Terwijl het zo belangrijk is dat je op plaatselijk niveau leidinggeeft en afspraken maakt met lokale partijen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer