Binnenland

Man Zeeuwse oud-wethouder uit Griekse cel

De man van voormalig wethouder Spuesens uit het Zeeuws-Vlaamse Philippine, Obad Yazbeck, keert op korte termijn terug naar Nederland. De Libanees zit sinds de zomer van 2006 een gevangenisstraf van twaalf jaar uit op het Griekse schiereiland Peloponessos wegens drugssmokkel.

Van onze correspondent
31 March 2010 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 10:14

De Griekse autoriteiten hebben zich, mede op aandrang van Europarlementariër Hennis-Plasschaert (VVD), bereid verklaard Yazbeck uit te leveren aan Nederland, bevestigde Spuesens gisteren.Yazbeck zal een deel van zijn straf nog in Nederland moeten uitzitten. Spuesens hoopt dat haar man half augustus vrij kan komen.

De Libanees reisde in 2006 naar zijn geboorteland om zijn ernstig zieke moeder te bezoeken. Aan de grens moest hij de auto achterlaten, omdat het te gevaarlijk was om door te rijden vanwege Israëlische bombardementen op Hezbollahstrijders.

Na tien dagen pikte hij zijn auto op, om daarmee terug te keren naar Nederland. Bij de Turks-Griekse grens werd hij echter aangehouden. De douane vond 50 kilo hasj in de auto.

Ondanks het feit dat Yazbeck altijd heeft volgehouden niet te weten hoe de drugs in de auto zijn terechtgekomen, veroordeelde een Griekse rechter hem in hoger beroep tot een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens drugssmokkel. In Nederland staat op dergelijke misdrijven een maximumstraf van zes jaar.

Spuesens is vanaf het begin overtuigd geweest van de onschuld van haar man. Zij schakelde Griekse en Nederlandse advocaten en de Nederlandse ambassade in. Ook de Terneuzense burgemeester, Lonink, een goede kennis van Spuesens, ging naar Griekenland om te getuigen op de eerste rechtszitting.

Bij de voormalige wethouder is de blijdschap over de aanstaande terugkeer van haar echtgenoot groot. „Ik heb Obad het nieuws per telefoon verteld. Hij reageerde eerst voorzichtig, maar het begint nu tot hem door te dringen.”

Spuesens heeft aangekondigd tot het uiterste te gaan om de naam van haar echtgenoot gezuiverd te krijgen. „De thuiskomst in april is het belangrijkst, maar dit heeft ons ook veel energie en geld gekost.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer