Boeren: Blijf van onze Rhoonse polders af
„Al 47 jaar ben ik boer, hier in de polder Buytenland bij Rhoon. Ik ben er geboren en getogen. En nu wil de provincie dat ik wat anders ga doen. Je gelooft het toch zeker niet!”
Gert van Herk is de derde generatie die een boerderij in Buytenland runt. „Ik ben boer in hart en nieren. Mijn 12 hectare willen ze nu gaan verkwanselen. Ze willen er natuurgebied van gaan maken, een moerasje met slootjes en een plasje.”Van Herk is een van de boeren die donderdagmiddag met tractoren en landbouwvoertuigen de wegen in de Buytenlandpolder blokkeerden. Gedeputeerde Van Engelshoven-Huls fietste met zijn provinciale gevolg door de polder.
Natuurlijk was de bestuurder erop voorbereid boze boeren tegen te komen. Uiterst welwillend ging hij met ze in gesprek. Hij probeerde duidelijk te maken dat er van de polders Portland en Buytenland 600 hectare natuurgebied moet worden gemaakt.
De bewoners van de aangrenzende Rhoonse Vinex-wijk moeten kunnen recreëren. Ook de nieuwkomers in de nieuwbouwwijken aan de rand van Rotterdam-Zuid moeten niet te ver weg vertier kunnen zoeken. De kosten voor het project bedragen 300 miljoen euro.
Het plan speelt al meer dan tien jaar. Volgens het plan moet een aantal boeren verdwijnen. Wie blijft, moet natuurboer worden. „Het moet een robuust natuurgebied worden, met evenwicht voor recreatie en akkerbouw”, zegt Van Engelshoven-Huls. „Buytenland krijgt één goede toegangsroute. Alle andere wegen worden langzaam verkeer.”
De verzamelde boeren geloven er helemaal niets van. Ze honen de gedeputeerde weg. „Natuur, recreatie en landbouw? Dat past niet bij elkaar”, zegt boer H. de Klerk. Tien jaar geleden verhuisde hij met zijn boerderij verplicht van de polder Portland naar Buytenland. Niet minder dan 25 hectare is zijn bezit. „Waar moet ik heen?”
„Moeten wij hier de compensatie voor de Tweede Maasvlakte opvangen?” briest Adjan Vos van de boerenstee Vossenburg. „Van mij mogen jullie het hele toekomstige krekenlandschap houden. Ik wil hier in Buytenland gewoon boer blijven. Ik zit hier al sinds mijn derde jaar.”
Volgens J. van Wolfswinkel, raadslid voor de ChristenUnie in de gemeente Albrandswaard, waartoe Rhoon behoort, wordt het tijd dat er duidelijkheid komt. „We zijn er al net zo lang mee bezig als ik raadslid ben: zestien jaar.”
Of die duidelijkheid er binnenkort komt, is de vraag. „Volgende week stuurt het Albrandswaardse college het bestemmingsplan naar de gemeenteraad”, zegt Van Wolfswinkel. „Iedereen heeft er zijn zienswijze daarover kunnen inbrengen. Er zijn 6500 handtekeningen verzameld tegen de aanleg van het park. Daaruit blijkt dat er geen draagvlak voor het plan is.”
Op 26 april neemt de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan.
Wat als de raad het plan niet aanpast? Onmiddellijk schept gedeputeerde Van Engelshoven-Huls duidelijkheid. Hij dreigt ermee dat de provincie zonder medewerking van de gemeente verdergaat met haar plan voor het recreatiepark.
Hij hoopt dat het niet zover hoeft te komen. „Los van alle hectiek rond de plannen willen we als provincie in gesprek blijven met alle betrokkenen.”
Dat gesprek werd donderdagmiddag buitengewoon grimmig. Tractoren met spandoeken blokkeerden de polderwegen. Niemand werd doorgelaten. De gedeputeerde incasseerde de felle verwijten van de boze boeren. De plotseling neerdalende regen maakte een eind aan het protest.