Kamer: Tariefbesluit NS op vaste datum
De Tweede Kamer vindt dat de Nederlandse Spoorwegen voortaan ieder jaar op één vaste datum de knoop moeten doorhakken over de prijs van de treinkaartjes. Trucs en terugkomen op beloftes aan consumentenorganisaties kunnen niet worden getolereerd.
Dat concludeerden CDA, PvdA, VVD, SP en GroenLinks gisteren na de beslissing van de rechtbank in Den Haag dat de treintarieven op 1 juli niet omhoog mogen. De NS haalden volgens de Kamer een truc uit door de tariefsverhoging van 31 december 2002 tot dat jaar te rekenen, waardoor in 2003 opnieuw zou kunnen worden verhoogd.
De fracties zijn „blij voor de reizigers.” De Kamer dwong minister De Boer van Verkeer het conflict met de NS hard te spelen, hoewel de bewindsman dacht juridisch niet sterk te staan. Ook hij liet vrijdag weten tevreden te zijn over de uitspraak.
„Het blijft een verlies dat het zover heeft moeten komen”, zegt CDA-kamerlid Eurlings. Hij vindt dat de NS-leiding beter zijn best moet doen om het vertrouwen van de reizigers terug te winnen. VVD’er Hofstra is het daarmee eens. Hij hoopt dan ook dat de NS afzien van verdere juridische stappen.
CDA, PvdA en SP ageren ook tegen bonussen in de NS-top. Eurlings wil daarom in de toekomst prestatieafspraken met de managers. Dat betekent dat ze minder verdienen als de NS slecht presteren en meer als het goed gaat. PvdA-kamerlid Dijksma vindt dit een optie, maar wil eigenlijk gewoon van de bonussen af, omdat de Spoorwegen een maatschappelijke functie hebben.
Hoewel de staat gisteren in het gelijk werd gesteld, veegde de president van de rechtbank de vloer aan met de handelswijze van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dat gaf in 2002 al toestemming aan de NS om de kaartjes duurder te maken. Dat die prijsverhoging nu alsnog niet doorgaat, is voornamelijk te danken aan de gezamenlijke consumentenorganisaties die zich aansloten bij de afgedwongen rechtsgang van de staat, aldus de president. In notulen van besprekingen tussen de NS en de consumentenorganisaties bleken beloften voor te komen van het bedrijf om de tarieven niet twee keer per jaar te laten stijgen.
De uitspraak van vrijdag betekent niet dat er een einde aan het tariefconflict is gekomen. Het ministerie heeft ook nog een bodemprocedure aangespannen tegen de NS. Pas volgend jaar wordt daarin een uitspraak verwacht. Tot het zover is, geldt het oordeel dat de rechtbankpresident vrijdag gaf.