PvdA en D66 toch samen verder in Amsterdam
PvdA en D66 in Amsterdam gaan toch met elkaar samenwerken om een college te vormen. Dat is de uitkomst van de gesprekken die informateur Van der Laan dinsdag met beide partijen heeft gevoerd.
D66 trok zich afgelopen vrijdag nog terug uit de collegebesprekingen in Amsterdam. Voor de partij was het moeilijk verteerbaar dat de Amsterdamse PvdA–leider Asscher was beëdigd tot tijdelijk burgemeester in de hoofdstad. Hier was volgens D66 sprake van „een ontransparante bestuurscultuur en machtspolitiek". De partij eiste dat Asscher zou terugtreden als burgemeester, maar dat is voor de PvdA onbespreekbaar.Na gesprekken met Van der Laan is dit struikelblok uit de weg geruimd. Er wordt een mede–informateur van D66 aangesteld die samen met Van der Laan gaat onderzoeken hoe het obstakel over de burgemeestersbenoeming weggenomen kan worden. Van der Laan heeft oud–wethouder van Amsterdam en oud–voorzitter van de Tweede Kamerfractie van D66 Gerrit–Jan Wolffensperger gevraagd op te treden als mede–informateur. Die is bereid deze taak op zich te nemen.
„PvdA en D66 vormen de as van het nieuwe college", aldus Carolien Gehrels, de onderhandelaar van de Amsterdamse PvdA. „Die as was gebroken, maar is nu weer hersteld". Het streven is een coalitie van drie partijen te vormen. Allereerst worden daartoe verkennende gesprekken gevoerd met GroenLinks en de VVD.
Bij de eerste onderhandelingen tussen PvdA en D66 vorige week is ook al gesproken over de portefeuilleverdeling, blijkt uit de verslagen van Van der Laan die dinsdag zijn vrijgegeven. De PvdA claimt de portefeuille onderwijs, want „dat is misschien wel het voornaamste profiel van partijleider Asscher in de afgelopen periode". D66 wil hier een sterke portefeuille tegenover, namelijk financiën. Daarnaast wil deze partij niet de lastige portefeuille Noord–Zuidlijn krijgen. „Nu al wordt daar intern bij D66 voor gewaarschuwd".
Bij de gemeenteraadsverkiezingen kwam de PvdA als grootste partij uit de bus (met vijftien zetels) en D66 als grootste winnaar (met zeven zetels). De Amsterdamse gemeenteraad telt in totaal 45 zetels.