Buitenland

Weer Amerikaan voor rechter in Noord–Korea

Een Amerikaan moet in Noord–Korea voor de rechter verschijnen, omdat hij illegaal het land is binnengedrongen. Volgens staatspersbureau KCNA is de misdaad van de 30–jarige Aijalon Mahli Gomes uit Boston bevestigd.

ANP/AFP
22 March 2010 15:15Gewijzigd op 14 November 2020 10:09

Eind januari had Noord–Korea een Amerikaan opgepakt die vanuit China illegaal de grens was overgestoken. Naar verluidt wilde hij politiek asiel aanvragen, omdat hij weigerde „als kanonnenvoer in het kapitalistenleger te dienen". Het is niet duidelijk of dat om Gomes ging.Een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten bezorgd te zijn over het gebrek aan openheid rond de rechtszaak. Hij zei zich zorgen te maken over de gezondheid en het welzijn van de Amerikaan.

Op eerste kerstdag vorig jaar was de Koreaans–Amerikaanse christelijke activist Robert Park opgepakt. Hij was Noord–Korea binnengegaan om de aandacht te vestigen op het schenden van mensenrechten in de communistische dictatuur. Begin februari werd hij vrijgelaten, nadat hij „oprecht berouw had getoond" en had verklaard dat Noord–Korea vrijheid van godsdienst kent.

Twee Amerikaanse journalisten die bij de grens van China en Noord–Korea opnames maakten, waren in maart vorig jaar opgepakt. Ze werden veroordeeld tot twaalf jaar dwangarbeid, maar kregen gratie na een bezoek van oud–president Bill Clinton aan Noord–Korea.

Vanuit Noord–Korea komen de laatste tijd berichten over onrust. Een opwaardering van de munt leidde tot prijsstijgingen en voedseltekorten. Woedende burgers zouden agenten hebben aangevallen. Het brein achter de maatregel werd eerder deze maand geëxecuteerd.

Dictator Kim Jong–il, die Noord–Korea sinds 1994 leidt, zou twee jaar geleden een beroerte hebben gehad. Sindsdien krijgt zijn derde zoon Kim Jong–un een steeds grotere rol binnen het landsbestuur. Volgens waarnemers wordt hij klaargestoomd voor de opvolging.

Onder het bewind van Kim Jong–il werd Noord–Korea een nucleaire macht. De Verenigde Staten, Zuid–Korea, China, Rusland en Japan proberen de nucleaire ambities in toom te houden, maar sinds Pyongyang vorig jaar een atoomproef en een aantal rakettesten uitvoerde, ligt het zogeheten zeslandenoverleg stil. De vijf landen proberen de Noord–Koreanen weer om de tafel te krijgen, maar Pyongyang houdt de boot af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer