Nederland alert op terreurdreiging
Het Nationaal Coördinatie Centrum (NCC) dat zich bezighoudt met de veiligheidssituatie in Nederland, concludeerde gisteravond dat het rustig is in Nederland. „Er is geen indicatie dat er iets loos is”, zei een woordvoerder. „Er is ons geen concrete dreiging bekend.” Het centrum heeft zich donderdag lange tijd gebogen over de ontwikkelingen rond de oorlog in Irak en de veiligheidssituatie in Nederland.
Het coördinatiecentrum heeft besloten één bewindspersoon extra te beveiligen. Om wie het gaat wil de woordvoerder niet zeggen. Het NCC heeft dat besloten wegens de functie van deze bewindspersoon, niet wegens een concrete dreiging. Ook heeft het centrum besloten diplomaten en gebouwen van een niet nader genoemd land extra te beveiligen.
Het NCC was ook betrokken bij de coördinatie van Amerikaanse legertransporten door Nederland. De andere voorbereidingen betroffen vooral het in kaart brengen van belangrijke en kwetsbare infrastructuur, zoals bruggen, tunnels en energievoorzieningen.
Naar aanleiding van de oorlog in Irak heeft Elektriciteits-Productiemaatschappij Zuid-Nederland, EPZ, besloten voorlopig geen bezoekers toe te laten tot het terrein van de kernenergie-eenheid in Borssele. Het verbod geldt voor informatief en educatief bezoek aan de regelzaal en het reactorgebouw. Het bezoekerscentrum blijft wel toegankelijk, omdat dat buiten het terrein van de centrale ligt.
Een woordvoerder van het Crisis Onderzoek Team, dat het kabinet bijstaat in de bescherming van mensen en strategische doelen, doet uit veiligheidsoverwegingen geen enkele uitspraak over mogelijke verhoogde bewaking van personen of objecten.
Het ministerie van Defensie heeft al sinds twee dagen uit voorzorg extra veiligheidsmaatregelen genomen in verband met de oorlog in Irak. Er geldt een verhoogde waakzaamheid en extra bewaking bij gebouwen en terreinen van defensie. Ook is op die plekken de toegangscontrole verscherpt.
Zo is de bewaking bij de basis van de militaire gevechts- en luchtverkeersleiding in Nieuw-Milligen opgevoerd, vertelt een woordvoerster. „Het luchtruim wordt zo mogelijk nog nauwlettender gecontroleerd op mogelijke vijandelijke vliegtuigen dan in normale situaties. Verder is de bewaking bij de hekken opgevoerd. Meer kan ik er niet over zeggen.”
Een deel van het ministerie van Defensie in Den Haag is gistermiddag enige tijd ontruimd geweest vanwege een verdacht pakketje dat aan het begin van de middag op de postkamer was aangetroffen. Er bleek uiteindelijk geen explosief in het pak te zitten, aldus een woordvoerder van de marechaussee. De 150 mensen in het D-gebouw moesten het pand uit voorzorg verlaten en het Explosieven Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht en een speurhond van de politie Haaglanden werden ingezet.
In een brief die hij gistermorgen aan de gemeenteraad van Rotterdam stuurde, ontkent burgemeester I. Opstelten dat er sprake zou zijn van een algemene of specifieke dreiging voor Rotterdam naar aanleiding van de oorlog in Irak. Hij heeft er alle vertrouwen in dat zijn stad goed voorbereid is op dergelijke dreigingen.
Opstelten is voorzitter van de regionale veiligheidsstaf. Die wordt bijgestaan door de zogeheten Port Security Policy Board (PSPB), een multidisciplinair veiligheidsoverleg dat in november is opgericht en zich richt op veiligheid in de haven. In de PSPB hebben vertegenwoordigers van politie, brandweer, geneeskundige diensten en het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam zitting. „Er is vooralsnog geen enkele dreiging en het is rustig in de stad, maar er is wel een nieuwe fase aangebroken nu de oorlog in Irak daadwerkelijk is begonnen”, zei burgemeester Opstelten van Rotterdam na de bijeenkomst van de speciale veiligheidsstaf. Vanaf donderdag komt de nieuwe staf dagelijks bijeen.
Verder blijkt uit de brief van Opstelten dat Rotterdam actie onderneemt om mogelijke maatschappelijke onrust onder de bevolking te voorkomen. De Laurenskerk is opengesteld voor mensen die daar met elkaar willen praten of bidden.
Amerikaanse bedrijven in Nederland hebben donderdag meer beveiliging ingesteld na de Amerikaanse aanval op Irak. Het Amerikaanse bedrijf GE Plastics en GE Specialty Chemicals in Bergen op Zoom, waar 1600 mensen werken, stelde ”code oranje” in om de terreurdreiging te typeren. „We willen geen paniek schoppen, maar we zijn nu alles aan het controleren om ons voor te bereiden op het ergste”, zei directeur logistiek P. van den Eijnden. Bij GE komt nu niemand meer zonder badge en zonder begeleiding het terrein op en wordt de inhoud van alle inkomende goederen gecontroleerd.
Dow Benelux in Terneuzen (2600 werknemers), onderdeel van het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical, is in de nacht van woensdag op donderdag nog druk in de weer geweest met extra beveiligingsmaatregelen. „Bij ons in de chemische industrie is er vanzelfsprekend sprake van een verhoogd beveiligingsniveau”, meldde een woordvoerder.
De technologiebedrijven IBM en Hewlett-Packard (HP) hebben de nacht van woensdag op donderdag geen extra maatregelen genomen. Volgens een woordvoerder van IBM is bij zijn concern altijd al veel aandacht besteed aan beveiliging. HP heeft wel sinds kort een crisisteam, mocht de agressie zich richten op Amerikaanse bedrijven.